El Departament d’Economia i Hisenda ha convocat per al proper 20 de juliol a les 12 del migdia la subhasta de l’hotel Panorama, de Sant Feliu de Guíxols, l’única finca de l’herència intestada dels germans Anlló que encara no ha estat subhastada arran d’un impediment ja resolt: part de la finca estava a nom de dos particulars en el Registre de la Propietat, fet que va obligar a la Generalitat a retirar-lo de la venda programada per al 8 d’abril de 2014. Fa tres anys, el preu de sortida de la subhasta era d’1.825.000 euros, però amb la taxació que el Departament ha de fet ara, la xifra ha crescut en 44.000 euros, fins als 1.869.000 euros.
No serà l’únic immoble de l’herència dels Anlló que sortirà a la venda el 20 de juliol. N’hi ha dos més que ja havien estat subhastats però que van quedar deserts, els quals també han estat retaxats: l’Hotel Rex II, amb un preu de sortida de 529.800 euros (130.242,40 euros més que el preu de sortida de la segona subhasta, que tenia un import de 399.557,60 euros; mentre que l’import de la primera subhasta va ser de 449.447 euros); i un habitatge del carrer Sant Martirià, 22, de Sant Feliu, que tindrà un preu de sortida de 79.500 euros (el darrer cop que va ser subhastat tenia un preu de sortida de 64.838,66 euros, 14.651,34 euros menys que ara).
Fonts del Departament han explicat que els immobles s’han valorat de nou pel temps que havia transcorregut des que van sortir a subhasta per primer cop, l’any 2014, de manera que el preu del mercat és un altre ara, tres anys després.
No obstant això, encara quedaran tres finques més de l’herència dels Anlló per decidir què se’n fa. Per un costat, hi ha la casa del número 30 del carrer Mossèn Jacint Verdaguer de Sant Feliu, que està ocupada; i després els hotels Mediterráneo i Regente, tots a Sant Feliu i que ja han estat subhastats en anteriors ocasions i han quedat deserts.
Les fonts del Departament d’Economia i Hisenda han explicat que el moment actual no és el més idoni per treure’ls a subhasta. Precisament, el Mediterráneo ha de convertir-se en habitatges socials, segons va informar l’Ajuntament ganxó l’abril passat, que n’ha de rebre la cessió. Si aquest és el destí final del Mediterráneo, l’acord amb la Generalitat expressat per l’Ajuntament inclou traslladar la qualificació d’ús residencial de protecció oficial que té l’Hotel Regente al Mediterráneo.
Les fonts del Departament han concretat que aquests usos han de ser acordats per la Junta Distribuïdora d’Herències.
De moment, el llegat immobiliari dels germans Anlló ha generat 2.661.221,24 euros en vendes de diferents propietats. Aquests diners estan en mans de la Generalitat, que és la dipositària de l’herència intestada. En tot cas, la quantitat de les vendes no es repartirà íntegrament ja que aquests diners també serveixen per fer front a les despeses que generen les finques, com ara l’impost de béns immobles i el manteniment.
D’acord amb la legislació vigent que regula les herències intestades, la Generalitat ha de destinar els béns o l’import obtingut de la liquidació de l’herència a establiments d’assistència social o institucions culturals, preferentment del municipi o la comarca on tenia la darrera residència el causant. Els germans Anlló van morir el 2002 sense descendència i sense haver fet testament. La Generalitat va rebre, per herència intestada, la titularitat de nou hotels a Sant Feliu de Guíxols i diverses finques i habitatges.
La legislació també estipula que un cop l’herència estigui totalment liquidada, la Junta Distribuïdora d’Herències, un òrgan col·legiat del qual formen part la Generalitat i les corporacions locals, en aquest cas que corresponen al municipi de Sant Feliu de Guixols, serà l’encarregada d’obrir la convocatòria pública perquè les entitats interessades hi puguin participar com a beneficiàries.