El president de l’Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de les comarques gironines, David Puertas, exigeix formació per actuar en cas d’atac terrorista, protocols conjunts i armament com el dels Mossos
Els darrers atemptats han acabat d’evidenciar que les policies locals estan en primera línia de foc i que són una peça cabdal en la lluita contra el terrorisme. Ho corrobora la instrucció que va enviar després de l’atac a Barcelona el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto Ballesteros: “Cal més canals de col·laboració amb les policies locals, amb la finalitat d’incorporar dins de les seves competències el pla de prevenció i protecció antiterrorista.” Les policies locals hi estan d’acord, però reclamen mitjans, armes llargues i més formació per assumir aquest paper que se’ls encomana. En aquesta línia, el president de l’Associació de Caps i Comandaments de Policia Local (Accpol) de les comarques de Girona, David Puertas, cap de la policia local de Platja d’Aro, remarca que els agents locals ja han estat ensinistrats (a través dels Mossos i del CNI) per detectar casos de radicalització als municipis. Ningú els ha preparat de manera adient, però, per actuar des del minut zero en cas que es cometi un atac. “Com s’ha de neutralitzar l’atac? On hem de focalitzar l’atenció primer: a atendre les víctimes o a neutralitzar els atacants? Què s’ha de dir a la ciutadania en el moment de l’atac: que es confini als establiments o que fugi del lloc dels fets?”, planteja Puertas, que veu imprescindible que se’ls doti d’una formació i que s’estableixi un protocol. Els agents dels Mossos sí que han rebut formació en aquesta matèria, però de moment no ha arribat als agents locals. La policia de Platja d’Aro envia tres agents a un curs de formació a Cadis. Però Puertas defensa que s’han d’establir uns protocols que impliquin els Mossos i les policies locals, que estan en primera línia a l’hora de restablir l’ordre i garantir la seguretat.
“Poso com a exemple un atac a Platja d’Aro: tots els efectius disponibles estaríem focalitzats a neutralitzar l’acte i a protegir l’arribada dels serveis sanitaris al lloc dels fets, i no podríem estar al dispositiu gàbia.