El grup naturalista Sterna ha presentat una proposta d’arranjament de l’espai natural conegut com les Barnades, a Santa Cristina d’Aro. Es tracta d’una zona de vegetació de ribera que compta, segons l’associació, amb interessants valors florístics i faunístics, i que podria esdevenir un espai natural protegit que ajudaria a potenciar el turisme sostenible al Baix Empordà.
La proposta es fa ara que Santa Cristina d’Aro està redactant un nou POUM, amb la voluntat que la proposta s’inclogui en el nou planejament. L’àrea coneguda com les Barnades, situada a la sortida de Santa Cristina d’Aro en direcció a Sant Feliu de Guíxols, allotja una interessant biodiversitat, ha detallat Sterna: hi crien espècies com l’oreneta cuarogenca o el papamosques gris; a més, hi ha interessants comunitats de vegetació de ribera (alocs, arbres blancs, canyís?), d’orquídies i altres espècies.
Però tot aquest espai, segons el planejament vigent avui, hauria d’esdevenir zona industrial, malgrat que els estudis hidrològics fan evident que una part important de l’espai té uns riscos d’inundabilitat importants, destaca Sterna.
L’entitat ha presentat aquesta proposta per tal que el nou POUM tipifiqui l’espai (si no tot, almenys una part) com a Zona Natural i n’impedeixi la seva conversió en un polígon industrial. Així s’evitaria la pèrdua d’hàbitat i de biodiversitat que suposaria la urbanització de l’espai.
La proposta demana que la futura zona natural de les Barnades compti amb diverses masses d’aigua, permanents i temporals, les quals podrien atreure la fauna aquàtica (ocells, amfibis, etc.) i li donarien un atractiu afegit a la zona, que esdevindria un punt d’atracció del turisme ornitològic i naturalista.
La presentació va comptar amb Toni Strubell, autor del preprojecte de protecció de les Barnades i membre d’Sterna, i de Jaume Ramot, president d’aquesta entitat. A la presentació van assistir representants de l’Ajuntament de Santa Cristina i de l’equip redactor del POUM.