L’Associació Comunitària Anti Sida (ACAS) del Baix Empordà ha tancat portes després de 23 anys d’activitat. S’havien constituït al 1995 a Sant Feliu de Guíxols, en plena epidèmia del virus, amb Jordi Colls com a coordinador i aglutinant un grup de professionals i persones voluntàries que van resistir els pitjors anys de la malaltia. En els darrers anys havien redreçat l’activitat cap a la prevenció del contagi i a altres fronts, com ara les drogodependències, l’alcoholisme i l’assetjament escolar, però atribueixen la decisió als “retards inadmissibles en les convocatòries, aprovacions i pagaments a entitats del tercer sector” per part de la Generalitat.
Una de les treballadores de l’entitat, Laura Serrano, que també és regidora a l’Ajuntament guixolenc, recordava ahir que la mateixa plantilla i voluntaris i particulars havien hagut de “fer de banc”, avançant feines i ajornant cobraments en espera de l’ingrés de les subvencions compromeses, amb l’exemple il·lustratiu que no podran acabar de liquidar el lloguer de 2018 fins que no arribin els recursos.Tot i això, desitgen que la feina completada en les darreres tres dècades no sigui en va i agraeixen el suport de consistoris, el Consell Comarcal, l’Hospital de Palamós, els voluntaris i altres institucions. Després de l’adeu d’ACAS Baix Empordà, només restaran les delegacions de Figueres i Girona.
La feina, en mans de cada municipi
L’entitat organitzava xerrades i activitats periòdiques centrades en la prevenció o la informació als joves, en centres educatius o activitats lúdiques. La intenció, segons Serrano, és que no es perdin, per bé que a partir d’ara dependran dels punts d’atenció juvenil de cada municipi o de les respectives àrees socials i de salut dels consistoris o el Consell Comarcal. En aquest sentit, s’han ofert a donar un cop de mà als tècnics i a orientar els responsables per continuar la feina, que ara dependrà, però, de la contractació d’altres professionals o entitats.