Segons Informa Tribuna Ganxona L´Ajuntament ha decidit declarar la guerra al consum elèctric, que l´any passat va comportar un cost de 622.980,34 euros. “Aquí tenim molt a recórrer per estalviar”, va manifestar l´alcalde, Joan Alfons Albó. Així, d´una banda, ja s´està preparant un nou contracte que tingui en compte les mesures d´estalvi energètic. Per l´altra, l´actuació a l´edifici municipal que més consumeix, i que no és pas l´ajuntament sinó la biblioteca i arxiu municipal, amb una factura elèctrica el darrer any que pujava a 50.227,49 euros.
La primera actuació d´estalvi es farà a la biblioteca, però “sense que afecti gens ni mica al servei”, va afirmar l´alcalde. “No pot ser que el llum de l´ascensor estigui obert les 24 hores o que per obrir un llum s´hagin d´encendre tots”, va comentar Albó com a exemples que cal combatre. En aquest sentit, l´Ajuntament ja ha aprovat un projecte d´estalvi en què es preveu la col·locació d´interruptors per sectors, interruptors horaris en els llums del voladís o temporitzadors als lavabos i l´escala principal. La inversió del projecte puja a 5.397 euros, tenint en compte només el material, ja que les obres aniran a càrrec de la brigada municipal. “Es preveu amortitzar la inversió en vuit mesos i a partir d´aquí, estalvi”, va afegir l´alcalde, ja que amb les mesures aplicades hi haurà un estalvi mensual de 725 euros.
A partir d´aquí, l´actuació d´estalvi elèctric continuarà als altres edificis municipals i l´enllumenat elèctric, ja sigui amb reguladors d´intensitat, revisió de les potències contractades o acumuladors, entre d´altres. El principal consum se l´emporta l´enllumenat públic, amb un cost el darrer any de 227.226 euros. Darrere la biblioteca hi va l´ajuntament, amb una factura l´any passat de 49.397 euros. Després ja ve el casal Salvador Espriu, amb 38.165 euros, i el centre cívic de Vilartagues, amb 32.166 euros. L´escola Gaziel puja a 13.528 euros.
L´Ajuntament, d´altra banda, ha demanat la mediació del Departament d´Indústria de la Generalitat en no estar d´acord amb part de la facturació que li va presentar Endesa al llarg de l´any passat. “Hi ha una discordància de criteri”, va dir l´alcalde, ja que han detectat, dins les factures, que superen els 300.000 euros, que algunes tenien un IVA que no tocava, que altres provenien d´una empresa d´Endesa amb qui no tenien cap contracte o que ja les havien pagat. La diferència econòmica entre Endesa i l´Ajuntament ronda els 10.000 euros. “Però nosaltres ens mirem cada euro”, va dir Albó, que va afegir que “cal ser il·lustrat per entendre les seves factures”. Des d´aquest any, l´Ajuntament té el servei elèctric a l´empresa Gas Natural-Unión Fenosa.