Els set treballadors fixos de l’hotel Hipòcrates, a Sant Feliu de Guíxols, han denunciat aquesta setmana a Treball el tancament patronal de les instal·lacions. Van marxar de vacances el 20 de desembre, però a l’hora de reincorporar-se, dilluns, van trobar-se que no hi podien entrar, amb els panys canviats, un equip d’alarma nou de trinca i sense cap més notícia de l’empresa Stelgroc, que gestionava el complex.
L’immoble va canviar de propietat el maig passat, després que la hipoteca impagada pel grup hoteler a una entitat bancària passés a un fons d’inversió i finalment se l’adjudiqués una empresa propietat de l’advocat Antoni Quintana, segons explicava ahir una font coneixedora de l’operació. Però, tot i posseir les instal·lacions, la llicència d’activitat continua en mans de Stelgroc, de manera que el president del comitè d’empresa, David Mayor, interpreta que “el tancament és una forma de pressió perquè Stelgroc cedeixi la llicència alliberada de les càrregues laborals”. Dues treballadores de l’empresa es queixaven ahir a TV Costa Brava que els fins ara gestors de l’hotel deuen tres mensualitats a alguns contractats, sense comptar les possibles indemnitzacions per acomiadament, una situació que ja havien anat suportant els últims anys.
Incertesa laboral
La plantilla, que a més dels set contractats fixos completen una vintena llarga de fixos discontinus, mostra el seu neguit perquè, al marge dels mesos que tenen pendents de cobrar, no poden accedir al seu lloc de treball. Dilluns van fer saltar l’alarma davant dels Mossos, per deixar constància de la situació, i cada matí es fan fotografies amb un diari del dia davant l’establiment, per provar que hi han assistit. A banda, es queixen amb impotència que mentrestant continuen donats d’alta, i no tenen dret a atur, indemnització, ni a estar contractats en un altre lloc. Per tot plegat, Mayor explica que la setmana vinent Treball ha citat el gerent de Stelgroc, i espera que la fins ara gestora assumeixi els compromisos pendents amb la plantilla, que a l’estiu completaven entre 20 i 30 eventuals més. També han denunciat que van ser testimonis de la retirada de mobles, aparells del gimnàs i les caixes fortes són buides.
Alhora, el representant sindical alerta que hi ha desenes de reserves per a la nova temporada, a partir del 29 de febrer, i encara que el telèfon de l’hotel no dona senyal, es poden cursar a través de diverses plataformes a internet. La nova propietat, segons han comunicat de manera informal als treballadors, encara no té clar si reobrirà amb pocs canvis, si revèn l’hotel, si cerca socis o si el manté tancat.
Establiment emblemàtic
L’hotel, de quatre estrelles, es va inaugurar el 1978 i va ser el pioner a Catalunya en la cura per la salut, amb tractaments i menús saludables. En un emplaçament privilegiat, també havia estat un allotjament de referència per als artistes que actuen cada estiu al Festival de la Porta Ferrada. En els darrers anys, però, arran de les dificultats econòmiques, les renovacions i reformes s’havien aturat, i molts hostes criticaven l’aspecte envellit de les instal·lacions i la manca de confort dels matalassos, habitacions o la piscina coberta.
El venen, a internet, per 13 milions
L’immoble fa mesos que apareix a la venda en un dels portals immobiliaris més consultats. L’últim preu, al qual s’oferia ahir, és de 13,39 milions d’euros . No se’n detalla la denominació ni s’aprecia el rètol a les imatges, però les característiques no deixen gaires dubtes: 4 estrelles, 95 habitacions, vistes al mar i muntanya, i jardí i zones d’aigua. L’emplaçament, al sector de la Volta de l’Ametller, és una bona pista, ja que en el sector només hi ha l’Alàbriga, i la resta d’establiments ja miren més cap a la badia de Sant Pol.
La superfície de les instal·lacions és de 12.000 metres quadrats, construïts l’any 1978. I, segons el planejament, l’ús hoteler s’hi ha de mantenir, ja que dins del POUM vigent es van blindar les finques hoteleres consolidades per frenar la tendència a reconvertir-los en apartaments privats. Algun inversor, abans que l’Hipòcrates acabés en les mans actuals, s’havia interessat per la finca, però la va descartar pels deutes pendents amb Hisenda i la Seguretat Social de l’antiga propietat, que té embargat un altre hotel a Caldes d’Estrac.