Segons Informa El Punt Avui El rector de l’església de Santa Maria de Platja d’Aro, Ernest Zaragoza, ha decidit tancar l’accés al centre i només obrir l’església durant els actes cerimoniosos. Zaragoza ha pres aquesta decisió després de nombrosos robatoris d’espelmes, diners i calzes de la sagristia valorats en 2.000 euros. Els robatoris van començar ara fa uns set anys, però en els darrers mesos s’han anat incrementant. Al principi els lladres només sostreien les espelmes i la cera que hi havia a dins de l’església. Per aquest motiu, el rector va decidir instal·lar una màquina expenedora d’espelmes, perquè així hi hagués més control. Zaragoza ressalta que es tracta d’una màquina “molt cara” que van haver d’estar pagant durant un any i mig. Amb aquest canvi, el rector esperava que els robatoris s’aturessin, però els lladres no van parar aquí, tot al contrari. Veient que no podien emportar-se les espelmes, van començar a sostreure els diners de la caixeta de Càritas. “A vegades hi ha 50, 100 o fins i tot 500 euros, i ens trobàvem que, de cop, gairebé no hi havia res”, detalla.
Tres lladres habituals
Va ser llavors quan el rector es va adonar que hi havia tres lladres habituals que acostumaven a furtar els diners de la caixeta utilitzant unes pinces llargues, “com les que s’acostumen a fer servir per a la barbacoa”, explica. “Un dia en vaig enxampar un quan intentava treure els diners, li vaig tocar l’esquena i li vaig preguntar si no li feia vergonya robar així a Càritas, que podia trobar ajuda en aquesta entitat, i ell em va respondre que no, que ja anava al banc d’aliments, i que li feia més vergonya anar a Càritas, perquè robar tothom ho feia”, comenta Zaragoza. El rector va amenaçar l’home de denunciar-lo als Mossos d’Esquadra, però al cap de tres setmanes tornava a estar a l’església. Després de conèixer que els lladres sostreien els diners, Zaragoza va decidir instal·lar-hi cadenats amb clau. “Cada setmana comprava tres cadenats, perquè els lladres els trencaven tots”, detalla. Finalment, el rector va decidir que la millor manera de combatre els furts era recollir els diners els dissabtes i diumenges al vespre en comptes de fer-ho un cop per setmana.
Tot i això, els delinqüents veien que ja no podien obtenir tants diners com abans, van accedir a la sagristia rebentant les portes de l’església i es van emportar quatre calzes valorats en més de 2.000 euros, la catifa de l’església i llibres, entre moltes altres coses.
Per tots aquests motius, després de consultar-ho amb el consell parroquial, el rector ha decidit tancar l’església i només obrir-la quan es facin actes de culte com ara bateigs i funerals. Durant aquest estiu s’hi podia accedir pràcticament durant tot el dia des de les nou del matí i fins a les nou del vespre.
“Mantindrem el tancament fins que puguem instal·lar un cancell, perquè la gent vegi l’interior de l’església però no pugui entrar-hi”, diu. El consell parroquial es reuneix un cop l’any per Nadal i està previst que per Setmana Santa ja sàpiguen si disposen del pressupost per fer-hi les reformes.