Segons Informa Diari De Girona L’alcalde de Platja d’Aro i president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, declara aquest matí als jutjats imputat pels delictes de prevaricació urbanística i tràfic d’influències. També hi ha imputat el regidor d’Urbanisme. L’origen de la querella són unes obres a la urbanització Mas Nou-Mas Semis, que pugen a 36,3 MEUR i que el consistori vol fer pagar als propietaris. Els afectats s’hi neguen i asseguren que l’ajuntament ha tramitat el projecte ocultant informació als veïns i aprovant canvis a última hora. Giraut i el regidor, per contra, s’emparen en una sentència del TSJC que els obliga a tirar endavant les obres, i en la Llei del Sòl que explicita que l’import l’han d’assumir els parcelistes.
La querella que ha derivat en la imputació tant de l’alcalde com del regidor es va interposar el juny de l’any passat, quatre mesos després que l’ajuntament donés llum verda al projecte de reurbanització del Mas Nou-Mas Semis. El cost d’aquestes obres puja a 36,39 MEUR, un import que l’ajuntament revertirà als 600 propietaris que viuen a la zona.
L’import mitjà que haurà d’abonar cadascun dels parcelistes se situa en 60.000 euros, tot i que hi ha empreses a la zona a qui els tocarà pagar quantitats que superen el milió d’euros. El projecte de reburbanització del Mas Nou-Mas Semis inclou asfaltar carrers, aixecar xarxa elèctrica i connectar el clavegueram amb el municipi, entre d’altres.
Els propietaris sostenen que, de cap manera, el cost de l’obra ha de sortir de les seves butxaques. L’advocat dels querellants, Benet Salellas, assegura ja d’entrada que els parcelistes -la majoria d’ells, pensionistes- no poden assumir els elevats imports. “Hem interposat la querella sense ànim partidista o polític, sinó amb la voluntat de defensar el lloc on viuen”, ha subratllat l’advocat. El lletrat adverteix que, si el projecte tira endavant en aquestes condicions, molts veïns es veuran obligats a vendre les seves propietats “i a abandonar les parcel·les”.
D’esquenes als propietaris
A més, a la querella, els afectats sostenen que l’ajuntament ha tirat el projecte d’esquenes a ells, i que durant la tramitació hi ha hagut irregularitats i canvis de darrera hora. “En un principi, es parlava només de completar la urbanització, però en un punt de la tramitació, això va canviar per fer l’obra de bell nou”, ha explicat Salellas.
L’advocat també té dubtes que una obra d’aquestes característiques no hagi passat per ple, i s’hagi aprovat en junta de govern local, i subratlla que el projecte és incomplert. Entre d’altres, diu que falten plànols, que enlloc apareix un dipòsit d’aigua que es troba sobre terreny, i que es preveuen aixecar infraestructures -sobretot, elèctriques- per abastir la construcció d’una futura promoció de 80 habitatges nous al Mas Nou-Mas Semis.
“No té sentit que petits parcelistes hagin d’assumir el cost de construcció d’aquesta xarxa elèctrica, encarregada amb una potència altíssima”, concreta Benet Salellas. I hi afegeix: “Això ens fa presumir que hi ha certs interessos per part de l’ajuntament en afavorir determinades empreses immobiliàries, carregant les despeses als veïns”.
Amb la consciència tranquil·la
Després de presentar la querella, el Jutjat d’Instrucció Número 1 de Sant Feliu de Guíxols, va obrir diligències prèvies i va encarregar diverses proves. Finalment, va citar a declarar l’alcalde Joan Giraut i el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Solé, com a imputats pels delictes de prevaricació urbanística i tràfic d’influències.
A més d’ells, al procés també hi ha imputats l’exregidor d’Urbanisme Antonio Cano, tres tècnics de l’ajuntament que van elaborar el projecte d’urbanització, i un quart que es va encarregar de redactar el Pla General. A més dels esmentats delictes, també se’ls acusa de falsedat documental.
L’alcalde de Platja d’Aro, que també és president de la Diputació, ha assegurat que té “la consciència molt tranquil·la”. Joan Giraut ha dit que l’ajuntament va fer tots els passos que calien, que es va reunir diverses ocasions amb els propietaris afectats, i que allò que fan és complir la llei. En aquest sentit, Giraut ha recordat que una sentència del TSJC, que data del 2006, obligava el consistori a abordar les obres, i que un aclariment judicial posterior va concretar que el cost s’havia de revertir en els propietaris de les parcel·les.
“Porto molts anys en política i entenc els drets dels ciutadans; això són coses que poden passar, però des del meu punt de vista la querella no té cap mena de fonament”, ha assegurat Giraut. Més contundent, però, s’ha mostrat l’actual regidor d’Urbanisme. Josep Maria Solé ha parlat obertament de “tripijoc” dels parcelistes i els ha acusat de basar la querella “en mentides”.
“Es tracta d’una martingala dels veïns per intentar alentir un procés inexorable, que obliga a desenvolupar el projecte d’urbanització del Mas Nou-Mas Semis”, ha dit el regidor. Solé també ha precisat que el projecte que es vol tirar endavant s’ha rebaixat i només inclou “serveis bàsics”. Per exemplificar-ho, ha precisat que en els 38 quilòmetres de carrers no s’hi inclou “ni un banc ni una paperera”.
Per últim, el regidor també ha recordat que la Llei del Sòl inclou un article on, explícitament, es recull “que l’obligació principal a l’hora d’assumir costos d’aquest tipus serà dels propietaris”. Després de prendre declaració als diferents imputats, la pilota es trobarà ara en mans del jutjat de Sant Feliu de Guíxols. El seu titular haurà de decidir si tira endavant o no la imputació i si el cas acaba arribant a judici.