Segons Informa El Punt Avui Les promocions fantasma no són un mal endèmic al Baix Empordà, per bé que abunden més en municipis com ara Palafrugell, on abans de la crisi s’havia començat a construir molt, i Sant Feliu de Guíxols. Hi ha altres casos més aïllats en poblacions com ara Sant Antoni de Calonge –diversos edificis van quedar a mig fer a la carretera que va cap a Calonge– i Regencós –un rengle de cases a mig fer amb façana a un nou vial que havia de ser l’entrada principal al poble i que encara continua tallat al trànsit, i també algunes cases per acabar disseminades per diverses urbanitzacions.
A Sant Feliu, el ventall de promocions fantasma és extens. N’hi ha algun cas paradigmàtic que, fins i tot, encara s’arrossega de l’anterior crisi immobiliària, el 1993, amb uns habitatges inacabats a la confluència de la carretera de Girona i la rambla Joan Bordàs, que fa un parell d’anys el govern local va amenaçar d’enderrocar.
De la crisi actual, al nou sector del Mas Falgueras coexisteixen promocions acabades i habitades amb d’altres a mig vendre on grups que es dediquen a la venda de ferralla van arribar a causar alguns desperfectes, però que es van salvar de l’espoli.
Bloc saquejat
El cas més extrem, però, és el d’un bloc de la ronda de Llevant que estava a punt per entrar-hi a viure, però sense cap habitatge venut. Progressivament, grups de saquejadors de ferralla se n’han anat enduent les finestres d’alumini, portes, cables elèctrics, reixetes de ventilació i les desenes de plaques solars que hi havia a la coberta, que van desaparèixer en un parell de nits l’any 2012.
Divendres, sense anar gaire lluny, encara se sentien cops de mall d’algun espoliador ressaguer que intentava arrencar algun element aprofitable. El promotor s’estima més no fer declaracions sobre les opcions i els costos de refer els estralls. Sovint, el consistori s’escarrassa perquè els amos dels blocs empantanegats mantinguin les tanques en bon estat, per prevenir espolis i accidents d’adolescents i tafaners que hi vulguin accedir.
Vendes intermitents
La comercialització dels estocs avança mínimament allà on s’han aplicat descomptes. Al complex guixolenc del Mas Toi, que s’ha salvat dels saquejos pel servei privat de seguretat i amb els carrers encara tancats –l’Ajuntament negocia fer-hi classes d’educació viària–, els responsables de vendes expliquen que aquest any podrien lliurar alguna de les cases inacabades. La falta de crèdit és un obstacle i de vegades, si apareix algun inversor local o sobretot estranger, traves com els concursos de creditors i la lenta adjudicació per part dels bancs acaben frenant les transaccions.
El govern ganxó ha demanat a la Sareb dades sobre el parc d’habitatges per vendre, per incloure’ls en la borsa de lloguer social. Palamós també estudia un recàrrec del 50% en l’IBI dels pisos buits, com a estratègia perquè surtin a la venda o es destinin al lloguer.