Olfacte policial

Olfacte policial

 

780_0008_5176241_1c4caa554d74545c16ce015788384ab9

Segons Informa El Punt Avui Són quarts d’onze de la nit. Els Mossos d’Esquadra tanquen un carrer de Sant Feliu de Guíxols. Efectius de l’ARRO baixen amb rapidesa de les furgonetes i entren en un bar en què sospiten que venen droga. Mentrestant, unes altres patrulles retenen tots els qui estan en una plaça del costat, on també sospiten que s’hi fan intercanvis. Llavors entren en escena dos gossos de la unitat canina. Acompanyats pels seus guies, ensumen tot allò que els indiquen: l’interior del bar, les persones retingudes pels agents, el terra de la plaça, una zona de matolls i alguns cotxes que hi ha aparcats al carrer. El seu objectiu: buscar droga.

Cap a mitjanit, el dispositiu s’acaba amb un detingut i sis actes per possessió d’estupefaents (marihuana, haixix i cocaïna). Aquest és només un dels serveis que ha fet la unitat canina dels Mossos d’Esquadra a Girona durant aquest 2014. Al llarg de l’any, però, els sis gossos que formen la unitat arribaran a fer uns 300 escorcolls i registres. La majoria seran preventius, però cap a una vuitantena formaran part d’operacions policials.

La unitat canina dels mossos a Girona va néixer a final de l’any 2001. Al territori, també n’hi ha a Tarragona i a Lleida. Totes tres depenen directament de la unitat central, que està al complex que la policia catalana té a Sabadell (l’Egara). En total, els Mossos d’Esquadra tenen una seixantena de gossos ensinistrats arreu de Catalunya.

A Girona, els gossos de la unitat canina s’entrenen per buscar drogues o bé explosius. Cada animal té només una especialitat, i va acompanyat sempre del mateix agent (que és el que li fa de guia). “És ell qui ha de saber interpretar cada moviment del gos, que serà diferent depenent del que estigui buscant”, explica el sergent de la unitat canina central dels Mossos d’Esquadra, Ramon Benito. Si allò que ha de trobar és droga, quan l’animal l’ensumi gratarà el lloc on estigui amagada i tindrà el guia al seu costat.

Però en el cas dels explosius, la cosa canvia. Quan arribin al lloc on s’ha rebut una amenaça de bomba, el guia i el gos estaran separats, “perquè la distància de seguretat aquí és primordial”, concreta el sergent. En cas que l’animal detecti l’olor de la dinamita, s’asseurà al costat d’allà on es trobi l’explosiu i no tocarà res. Aleshores, entraran en acció els Tedax (el grup especial dels mossos que s’encarrega de desactivar-los).

A banda d’això, els gossos de la canina de Girona ensinistrats per trobar explosius també fan un altre tipus de registres. En aquest cas, però, són serveis preventius que es porten a terme per seguretat (a la demarcació, d’aquesta mena, se n’arriben a fer més de 200 per any). Per exemple, els animals comproven periòdicament que no hi hagi res fora de lloc en estacions de tren (com la del TAV) o bé registren edificis on han de tenir lloc actes que atrauen personalitats (com ara el Palau de Congressos de Girona).

Des de fa uns mesos, als gossos especialitzats en recerca de drogues de Girona també se’ls fa un altre ensinistrament. Se’ls ensenya a trobar feixos de bitllets, basant-se en l’olor de la tinta i el paper moneda. “És una nova especialitat, perquè hem detectat que sovint, aquells qui es dediquen al tràfic de droga solen amagar quantitats importants de diners”, precisa Ramon Benito.

Als gossos de la unitat canina de Girona, però, no se’ls entrena per buscar persones desaparegudes (ja sigui a la muntanya o bé perquè han quedat sepultades sota runa) i restes òssies. Aleshores, com passa a la resta de Catalunya, els gossos que es desplacen a lloc vénen del complex central de Sabadell.

En general, els gossos de la unitat canina estan en actiu fins que tenen 10 o 11 anys. Quan un dels gossos es jubila, la primera opció sempre és proposar a l’agent que li ha fet de guia que se’l quedi. En cas que aquesta primera opció no sigui possible, s’obre una segona via que és la donació (en l’Egara hi ha gent que truca demanant-los poder adoptar els gossos quan deixin d’estar operatius). L’última opció és que l’animal es quedi vivint a la mateixa unitat canina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.