Segons Informa Radio Sant Feliu El divendres, 29 d’agost es portarà a terme la inauguració de l’edifici dels antics safareigs modernistes del Barri del Puig on hi assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat de l’alcalde, Joan Alfons Albó i altres autoritats.
Les activitats i horaris que s’han programat per a aquesta inauguració les següents: 19.00h Acte institucional d’inauguració
19.30h Taller infantil “Fem sabó” a càrrec d’Espai La Milana
19.30h Audició de sardanes
21.30h Sopar popular a la fresca*
22.00h Actuació musical a càrrec del duet Nani & Roses
Durant tota la tarda es podrà visitar l’exposició fotogràfica “El dia a dia” i visionar el documental “Història dels antics safaretjos”.
* Pel sopar popular: cal portar el sopar i el beure.
Quan als safareigs públics recuperats, l’Arxiu Municipal d’Història ens aporta que “l’any 1904 l’Ajuntament, acordà construir-los per tal de disposar d’un lloc on netejar la roba de forma higiènica. La decisió es prengué durant una forta epidèmia de xarampió que s’havia estès per la ciutat. Fins aquell moment, era habitual rentar la roba a la riera del Monestir. El 1908 es compraren els terrenys, situats al Puig Marí, a l’industrial Generós Pascual. La previsió inicial era bastir un equipament amb 5 safareigs, que pogués acollir un total d’unes 70 o 80 persones. L’edifici s’inaugurà el març de 1910, tot i que a finals d’any encara faltaven per completar alguns detalls de les instal·lacions. Durant la Guerra Civil, els safareigs van rebre l’impacte de les bombes que l’aviació franquista va llençar a la ciutat”.
Avui aquest espai complementat amb la descoberta del passadís que porta al refugi, la remodelació de la Plaça del Puig així com les escales d’accés dels carrers Penitència i Lluna, dels carrers Ferran Romaguera i Garrofers i la imminent actuació al carrer de Sant Martirià, així com totes les millores urbanístiques i socials emmarcades en el Pla de Barris, contribuiran a la recuperació integral d’aquest àmbit de la ciutat que durant dècades havia reivindicat actuacions que el recuperessin de la degradació i abandonament que estava patint.
Fotos faldilla Arxiu Municipal d’Història de SFG