Dues jornades per tractar i debatre sobre l’esport com a hàbit saludable o factor de risc

Dues jornades per tractar i debatre sobre l’esport com a hàbit saludable o factor de risc

 

jornades_set

El passat divendres 5 de setembre s’inaugurava a Sant Feliu de Guíxols el Curs d’Estiu sobre “Esport: salut o risc?” que organitzaven conjuntament la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i la Càtedra d’Esport i Educació Física de la Universitat de Girona, amb el suport dels Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Castell-Platja d’Aro i Banyoles.
La primera de les sessions es va celebrar al nou espai de congressos ubicat a l’antiga biblioteca del Monestir benedictí i va comptar amb la presència de 20 alumnes i més de 15 ponents. El Dr. Carles Santacana, historiador reconegut de la Universitat de Barcelona, va impartir la conferència inaugural fent un repàs per l’evolució històrica dels models esportius que permet entendre l’esport de masses que tenim a l’actualitat. A continuació, el Dr. Ramon Brugada, degà de la Facultat de Medicina de la UdG i director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, va exposar el funcionament del cor i les malalties cardiovasculars que poden posar en risc la salut del esportistes d’elit i també de la població general que comença o reprèn un esport.

Les sessions de la tarda es varen celebrar a l’Antic Hospital Municipal de la ciutat i es feu en forma de taula rodona, moderada pel periodista de TV3 i maratonià Sr. Arcadi Alibés, que acompanyat de professionals del món de l’esport van plantejar els seus punts de vista i reflexions a l’entorn de la qüestió: “L’Esport és un hàbit saludable?”. Vam comptar amb la presència de la Dra. Alèxia Casals, podòloga de l’esport; el Sr. Borja Comenge, entrenador professional de bàsquet en categories ACB i LEB; la Dra. Victòria Pons, metges de l’Esport i nutricionista del CAR de St. Cugat i el Dr. Antoni Beltran, metge de l’ABS Sant Feliu de Guíxols. Aquest últim fou l’encarregat de fer el guiatge durant la part pràctica de la jornada, una ruta a peu pels entorns del massís de l’Ardenya. 

Dissabte 6 de setembre el curs es va traslladar a la ciutat de Banyoles, on té la seu la Càtedra d’Esport i Educació Física. La jornada s’inicià amb el Dr. Enric Subirats, que tractà de “Les especificitats de la medicina esportiva d’alta muntanya”. Un esport, el de l’alta muntanya, que es va tractar a la taula rodona “els protagonistes què hi diuen?”, on es discutí sobre els riscos dels esports d’ultrafons en muntanya amb els millors professionals del país en la temàtica: Sr. Jordi Canals, director del centre de tecnificació d’esquí de muntanya; el Sr. Jordi Pons, que va ser el primer alpinista espanyol en fer l’Himàlaia; el Sr. Isaac Vilalta, periodista especialista en esports d’aventura i muntanya; la Sra. Beatriz Garcia, corredora d’ultrafons que és la primera dona en aconseguir finalitzar els 4 deserts.

Coincidint amb la Triatló de Catalunya, es realitzà un seguiment de la prova amb els alumnes del curs, conjuntament amb tècnics i esportistes del Club Natació Banyoles. Per acabar, l’ultrafondista del Buff Pro Team, el Sr. Arnau Julià va tancar el curs d’estiu parlant d’entrenaments i processos de recuperació d’una curs de llarga distància.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.