Segons Informa Diari De Girona El fiscal de la querella interposada entre d’altres contra l’alcalde de Castell-Platja d’Aro Joan Giraut i el regidor d’Urbanisme Josep Maria Solé per les obres d’urbanització del Mas Nou i Mas Semís (i per la qual van ser imputats) ha proposat al jutjat el sobreseïment i l’arxiu del cas atès que no veu indicis dels delictes que se’ls atribueixen (segons consta en l’escrit del fiscal, es tracta de prevaricació continuada, falsedat documental i delicte urbanístic). Benet Salellas, advocat dels querellants, l’Associació de defensa dels parcel·listes particulars de les urbanitzacions Mas Nou i Mas Semís, ha comunicat que seguiran endavant amb l’acusació particular.
L’associació de parcel·listes va presentar la querella el juny de 2012 i acusa Giraut, Solé i l’anterior regidor d’Urbanisme, Antoni Cano, de prevaricació per presumptament amagar un dipòsit d’aigua per afavorir promotors urbanístics. També assenyalen els redactors del POUM i del projecte d’urbanització de falsedat documental per, entre d’altres coses, ocultar l’existència del dipòsit d’aigua o perquè a l’aprovació inicial del planejament urbanístic es parlava de completar les urbanitzacions amb l’abastiment de l’aigua i la xarxa de sanejament, mentre que en el text refòs ha passat a ser una reurbanització total del sector. Als set denunciats també els atribueixen tràfic d’influències per, presumptament, beneficiar promotors en perjudici dels parcel·listes.
La reurbanització dels dos nuclis ve determinada per una sentència i, a més dels delictes que l’associació de parcel·listes atribueix als denunciats, hi ha el fet que consideren excessiu el cost de 34,9 milions d’euros del projecte, el qual han de pagar íntegrament segons determina l’Ajuntament perquè són urbanitzacions no recepcionades.
Un cas administratiu
El fiscal, en el seu escrit, exposa que el juliol de 2012 el jutjat d’instrucció ja va denegar les mesures cautelars que demanaven els parcel·listes (el comís de la documentació administrativa relacionada amb el POUM i la suspensió cautelar del projecte d’urbanització) ja que, del que s’havia instruït fins aleshores, “no apareixien indicis racionals de la comissió dels presumptes delictes imputats a la querella, delictes dels quals no tan sols es detallava ni concretava la conducta que haurien fet alguns dels querellats (els que pertanyen a les empreses adjudicatàries) ni del que constitueix el nucli de la mateixa: la denunciada il·legalitat del POUM i la del projecte d’urbanització” aprovat per l’Ajuntament.
Amb les diligències practicades posteriorment (l’escrit del fiscal és del novembre de l’any passat), el fiscal no veu indicis dels delictes denunciats: “No apareixen indicis racionals de l’existència dels delictes imputats en aquesta querella ni s’ha acreditat el que constitueix el nucli de la querella”. En tot cas, considera que la querella se circumscriu en la presumpte comissió d’irregularitats de caràcter adminstratiu. Igualment, la queixa per l’import de l’obra també hauria de seguir la via del contenciós administratiu. I, de fet, com apunta el fiscal, l’associació de parcel·listes ja ha seguit aquest camí ja que ha impugnat tant l’aprovació del POUM de l’any 2010 com el projecte de reurbanització de Mas Nou i Mas Semís. El fiscal, en el seu escrit al jutjat d’instrucció número 1 de Sant Feliu de Guíxols, proposa el sobreseïment i arxiu de les actuacions realitzades.
Declaració al jutjat
Giraut, Solé, Cano i els quatre redactors dels documents urbanístics van declarar al jutjat d’instrucció per aquest cas el 2 d’octubre de 2013. Tant el batlle com Solé van exposar que la reurbanització dels dos sectors respon al compliment de la sentència del 2006 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, segons la qual són els propietaris els que han d’assumir el cost de les obres, van afegir.