L´oficina d´una empresa familiar de l´alcalde de Platja d´Aro no pagava l´aigua

L´oficina d´una empresa familiar de l´alcalde de Platja d´Aro no pagava l´aigua

 

fotospropies20150321152902

Segons Informa Diari De Girona Les obres de reurbanització del sector Eurocenter de Platja d´Aro van posar al descobert que l´oficina d´una empresa de la família de l´alcalde de la localitat, Joan Giraut, no pagava l´aigua perquè no tenia comptador. La presa, doncs, que subministrava l´aigua a l´oficina (en un edifici de propietat familiar de l´alcalde, també) es feia directament de la xarxa general, sense que quedés registrat qui ho feia. La situació irregular ja ha estat resolta i l´empresa que gestiona la xarxa municipal d´aigua potable, Aqualia, ha cobrat a la propietat de l´edifici el que marca la llei: és a dir, un càlcul sobre el que s´ha consumit els darrers quatre anys (d´acord amb la legislació, no es pot cobrar més anys).

Els portaveus i candidats a l´alcaldia del PSC i Iniciativa, Maurici Jiménez i Pedro Torres, respectivament, han criticat l´actuació de Giraut, que consideren que pel càrrec institucional que ostenta, a més del de president de la Diputació, hauria d´haver donat «exemple a la ciutadania» i abonar tots els anys que la connexió ha estat incorrecta. L´alcalde ha respost que ni ell ni el seu germà eren coneixedors d´aquest fet i que ser batlle no suposa «ser diferent de qualsevol veí del poble».

L´edifici en qüestió es troba al sector de l´Eurocenter, just a la cantonada de l´avinguda de Castell d´Aro amb el carrer Juli Garreta. Tot l´edifici és propietat de la família de l´alcalde, si bé els baixos estan llogats. Les obres de reurbanització van començar el mes d´octubre i, ara, estan a punt d´enllestir-se.

Torres, que va contactar amb l´empresa que gestiona el servei d´aigua en assabentar-se d´aquest fet, ha explicat que arran de les obres, els tècnics d´Aqualia van detectar que hi havia una connexió directa a la xarxa general, sense cap comptador. Per saber on portava l´aigua aquella connexió, els tècnics van decidir tancar-la. La resposta va ser immediata i, segons ha afegit el regidor ecosocialista, el mateix dia en què es va tancar el subministrament, Aqualia va rebre una trucada de l´oficina del negoci familiar de Joan Giraut per saber què passava. La situació irregular s´ha resolt i Aqualia ha emès la factura corresponent als últims quatre anys d´acord amb els barems establerts.

Un cop aquí, Torres i Jiménez fan la crítica política. Per un costat, l´ecosocialista es pregunta com la propietat de l´edifici no es va adonar que no pagaven rebuts d´aigua durant anys; i per l´altre costat afegeix que si bé «Aqualia ha actuat d´acord amb el protocol, trobem a faltar algun altre detall sabent qui hi ha darrere de l´empresa», en referència a l´alcalde. Maurici Jiménez planteja el mateix interrogant que Torres: «Com pot ser que en 24 anys que fa que l´edifici és fet, ningú s´adonés que no es pagava l´aigua?». Pel socialista, Giraut, com a alcalde i «per honestedat institucional», hauria de pagar el barem establert, però de 24 anys. Segons Jiménez, pels darrers quatre anys de consum, Aqualia ha cobrat 600 euros i ha lamentat que Giraut, «per preservar la figura d´alcalde», no hagués actuat amb més transparència i hagués exposat públicament que hi havia hagut aquest error.

Giraut, que desconeix l´import reclamat per Aqualia i si fa 24 anys que l´edifici està fet, ha afirmat que si «se sentís culpable» i la situació irregular hagués estat «volguda per l´empresa, l´alcalde pagaria el que fos», però afirma que ni ell ni el seu germà en tenien coneixement –«absolut desconeixement»­–. En aquest sentit, afirma que hi ha un informe d´Aqualia que diu que «no hi veia cap intencionalitat, de manera que el que s´ha aplicat és el mateix que a qualsevol veí».

Giraut ha respost a les crítiques de PSC i ICV que «l´alcalde, per ser alcalde, té els mateixos drets i les mateixes obligacions que qualsevol veí del poble», de manera que «es va arreglar com amb qualsevol veí del poble». El batlle ha afegit que si bé van ser els promotors de l´edifici, i en són els propietaris, «no vam donar cap instrucció» perquè no es connectés la presa d´aigua al comptador. I va recordar que no hi ha cap precedent en immobles dels quals són propietaris.

Sobre el fet de no rebre rebuts d´aigua i no adonar-se´n, el batlle va manifestar que és un tema de comptabilitat, que «ni el meu germà ni jo ens entretenim a mirar si ha entrat el rebut de l´aigua» i que ni els auditors dels comptes de l´empresa, professionals, ho van advertir. «És diferent d´una casa particular», conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.