- Es pot veure de l’1 de desembre al 31 de gener a la sala d’exposicions temporals de la tercera planta del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.
- La mostra es pot visitar de dilluns a divendres, de 10 a 13h i de 16 a 19h; els dissabtes, de les 11 a les 14h, i de 16 a 19h; i els diumenges, d’11 a 14h (els dimarts està tancada)
Qui senti curiositat per conèixer, des d’una visió renovada i una perspectiva humana i social, les principals actuacions que va impulsar la Mancomunitat de Catalunya (1914-1924) en aquesta intensa etapa de construcció d’un país modern a partir d’una concepció nacional, es pot passar pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols entre l’1 de desembre i el 31 de gener propers.
L’exposició està dividida en vint àmbits temàtics que fan un recorregut per les actuacions més significatives que es van dur a terme en camps tant diversos com les comunicacions, l’obra pública, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura, el debat territorial, l’educació, la sanitat o la cultura. A partir de l’estímul que ofereixen els objectes originals de l’època, les fotografies, la documentació i els recursos audiovisuals, la mostra proposa al visitant una reflexió sobre allò que va representar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània, alhora que ofereix un millor coneixement dels personatges que en van ser els protagonistes.
- Un equip d’especialistes al darrera dels discurs
La mostra és promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. El seu contingut ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Patronat Eiximenis, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol.
Un valor afegit és que es posa a disposició de la comunitat educativa material pedagògic adreçat a professors i alumnes de la segona etapa de l’educació secundària obligatòria i de batxillerat. La guia didàctica facilita la vista a l’exposició i permet l’aprofitament de continguts i el desenvolupament de competències en els àmbits de la comunicació, el coneixement i la interacció amb el món físic, la recerca i la gestió de la informació i la competència digital, integrant-se dins els Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació.
El disseny gràfic de l’exposició ha anat a càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l’Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col•laboració amb diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques.