Membres del Grup de Suport de Muntanya (GSM) del cos d’Agents Rurals han desmuntat durant aquesta primera quinzena de desembre la major part del material de subjecció i seguretat de la zona on es preveia ampliar la via ferrada de la cala del Molí a Sant Feliu de Guíxols. El motiu del desmuntatge és una afectació directa a la zona de nidificació del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) i el xoriguer comú (Falco tinnunculus), espècies protegides de fauna salvatge autòctona. El corb marí emplomallat es considera amenaçat d’extinció amb la categoria de vulnerable.
Fou el Grup de Natura Sterna el que va alertar el passat mes d’abril al Departament de Medi Natural sobre l’afectació d’aquest projecte. Per la seva banda, fonts municipals han exposat que l’Ajuntament ha proposat un altre traçat per a l’ampliació de la via, el qual està pendent de ser confirmat per la Generalitat.
Fonts del Departament de Medi Natural han informat que els agents rurals han desmuntat els accessos de l’ampliació no autoritzable de la via ferrada i les zones més properes als nius. A fi de no interferir en la reproducció d’aquestes aus, el material que queda per desmuntar serà enretirat un cop acabi el període de cria. L’ampliació de la via ferrada afecta en part l’Espai d’Interès Natural Massís de Cadiretes, designat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d’Especial Conservació (ZEC).
Catalunya acull la població més important de corb marí emplomallat a la costa continental europea de la Mediterrània occidental. Aquesta població es concentra entre la Selva i l’Alt Empordà en indrets específics i molt concrets on hi ha condicions que permeten fer el niu a aquestes espècies marines sense que hi puguin accedir depredadors terrestres.
Protecció a la Costa Brava
Gràcies a la presència del corb marí emplomallat, s’ha pogut declarar Xarxa Natura 2000 tot el litoral del massís de Cadiretes i el Baix Empordà tot garantint un règim de protecció que impedeixi la destrucció no només d’aquestes espècies protegides sinó també del característic paisatge de la Costa Brava, han informat fonts del Departament.
Precisament per això, la conservació de tots i cadascun dels territoris d’aquest ocell marí amenaçat és prioritària per a l’administració catalana i la seva conservació és al mateix nivell que el d’altres espècies terrestres que pateixen el mateix grau d’amenaça, com ara, per esmentar espècies més conegudes, la cigonya negra, l’àguila pescadora o el voltor negre.