L’Associació de Festes Ganxones, entitat que durant més de 30 edicions ha participat en l’organització del Carnaval de Sant Feliu de Guíxols, ha comunicat a l’Ajuntament de la ciutat que no comptin amb ella per a la realització del Carnaval d’aquest any. Els motius de la desconnexió són que l’entitat rebutja el recorregut de la rua programat per l’any 2017, que retorna a la carretera de Girona, per perillositat i perquè la regidoria d’Esdeveniments de Ciutat “ha tirat pel dret” i ha mostrat “una total manca de reconeixement a la tasca feta per l’Associació de Festes Ganxones, obviant l’experiència i aportacions per al bé del Carnaval ganxó”.
La regidora d’aquesta àrea, Georgina Linares (ERC), ha afirmat que “hi ha hagut diàleg i que l’Associació no es va presentar a la reunió” en què es va decidir el recorregut de 2017 i ha afegit que totes les colles de Carnaval ja volien que aquest any la rua fos per la carretera de Girona, però que es va descartar perquè n’hi havia quatre que ja tenen la carrossa muntada i per dimensions no podria transitar pel nou recorregut. La rua d’aquesta edició recorrerà els mateixos carrers que l’any passat, un itinerari que es va estrenar el 2015 i que no va convèncer les colles.
Festes Ganxones va comunicar a l’Ajuntament la seva desvinculació de l’edició d’enguany del Carnaval el passat 23 de desembre, quan va entrar un escrit pel registre d’entrada. En ell, l’entitat exposa que l’informe de l’àrea municipal de Vialitat que motiva el canvi de recorregut està “completament mancat de rigor, amb algunes afirmacions que no s’ajusten per res a la realitat”. Arran de la proposta del nou itinerari, l’entitat va demanar un informe de les parts implicades (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Creu Roja, brigada, comerciants i l’àrea de Cultura) i “un nou informe de viabilitat amb un mínim de rigorositat”. En no disposar d’aquests informes, Festes Ganxones no va assistir a la reunió del 9 de desembre on es va acordar definitivament el canvi de recorregut pel 2017.
L’Associació també enumera en l’escrit entrat a l’Ajuntament “possibles inconvenients” de baixar per la carretera de Girona, com ara la falta d’espai per col·locar 60 carrosses i comparses, la impossibilitat de fer maniobrar els vehicles dins la zona d’estacionament de les carrosses, la manca de seguretat pel públic de la ronda de Ponent mentre per l’altra banda hi ha circulació de vehicles i la perillositat de la baixada que suposa “menor seguretat pels participants i espectadors de la rua, responsabilitat que l’Associació de Festes Ganxones no està disposada a assumir”.
Un únic punt de discrepància
Linares ha insistit que hi ha hagut diàleg i ha concretat que són més de 20 colles de Carnaval les que van votar a favor del nou recorregut (de fet, l’any passat les colles ja van proposar el retorn a la carretera de Girona).
L’equip de govern (Tots per Sant Feliu, ERC i PSC) ha emès també un comunicat en què informa que posarà tots els mitjans perquè el Carnaval d’enguany tingui “el màxim lluïment possible” i destaca que la rua per la carretera de Girona és “l’únic punt de discrepància” amb Festes Ganxones. I afirma que l’Ajuntament busca “el màxim consens possible amb les colles i associacions locals que vulguin treballar en positiu per a aquest esdeveniment de la ciutat”.
La polèmica sorgida ha motivat les reaccions de la cúpula de l’anterior equip de govern, ara a l’oposició. L’exsocialista i exvicealcalde, Pere Albó (MES), ha criticat el “tarannà autoritari” de la regidoria d’Esdeveniments de la Ciutat (que a més de Linares, compta amb David Oliveras de TSF i la socialista Laura Serrano) i coincideix amb l’Associació de Festes Ganxones que l’informe de Vialitat que justifica el canvi de recorregut està “totalment mancat de rigorositat” perquè ell, dos anys enrere, va encarregar el mateix document com a regidor de Cultura “amb un resultat completament desfavorable” al traçat per la carretera de Girona.
Quant a l’exalcalde, Joan Alfons Albó (CiU), ha penjat a les xarxes socials una reflexió en què apunta que una de les tasques de l’Ajuntament és que les entitats i persones “puguin opinar, no val que tot es redueixi a disposar de mà d’obra voluntària”.