El restaurador de l´icònic restaurant Eldorado de Sant Feliu de Guíxols, Lluís Cruañas, va morir diumenge passat, als 79 anys, a l´hospital de Palamós, on feia quaranta dies que estava ingressat. Cruañas (1937-2016) era considerant un referent i un visionari gastronòmic, que va aconseguir portar la cuina tradicional baixempordanesa a ciutats com Barcelona o Nova York.
Nascut el 29 de juliol del1937 a Sant Feliu de Guíxols, Cruañas era fill d´una família dedicada a l´hostaleria. Els seus pares tenien Eldorado, un típic bar mariner ubicat a la rambla Vidal, al costat d´Eldorado Petit, el conegut restaurant de 100 m2 que el restaurador va obrir el 1971. Sense haver estat mai cuiner, Cruañas es va convertir en tot un visionari de la gastronomia de primer nivell -en una època en què els cuiners encara no tenien ni l´atenció ni el prestigi del qual gaudeixen actualment- amb plats com les gambes de Palamós bullides amb algues carajos, el filet al whisky o faves i pèsols a la manera de Sant Feliu. Aquest establiment ganxó va tenir estrella Michelin de 1983 fins al 1991, va ser premiat com a millor restaurant d´Espanya el 1986 i va aparèixer en diverses ocasions com un dels millors a les guies gastronòmiques de dins i de fora del país, entre molts altres reconeixements.
A la ciutat de Barcelona, i més concretament a la zona de Sarrià-Sant Gervasi, Cruañas hi va obrir un altre Eldorado petit que va funcionar durant 14 anys fins l´any 1992, quan segons va explicar a Diari de Girona el mateix restaurador l´any 2001, va «haver de tancar per la crisi postolímpica».
Eldorado Petit, però, va arribar molt més enllà, ja que el juny de 1990 va obrir també a l´illa Manhattan (Nova York), on va funcionar durant cinc anys. Situat en el carrer 55 entre la cinquena i la sisena avinguda (el centre), en aquest local s´hi oferia una cuina poc diferenciada de la que es practicava a Sant Feliu o Barcelona, amb plats com la sopa de peix o el salmó amb samfaina. Aquest local va ser dissenyat per Jaume Tresserra de Barcelona i Robert Pallí, arquitecte de Sant Feliu i va tenir dues estrelles Michelin.
Finalment, però, va acabar tancant les portes després que la societat decidís acceptar l´oferta feta per un ciutadà californià per comprar el local. «A Nova York, Cruañas va fracassar per una qüestió política. Espanya ens havia esborrat del mapa i ningú sabia què era la cuina catalana. A més, tenia problemes per trobar ingredients tan propis de la nostra cuina com el bacallà» va explicar el gastrònom i periodista Jaume Fàbrega, qui va recordar que el restaurador ganxó «va ser un dels primers propulsors de la cuina catalana d´autor». «Partint de la cuina tradicional catalana, Cruañas va saber innovar utilitzant productes de qualitat. Era una persona fantàstica» va ressaltar Fàbrega, afegint que Cruañas va ser un dels primers a vendre productes envasats al buit.
També el gastrònom i periodista Jaume Font va recordar ahir la figura de Cruañas. «Era una persona atenta, emprenedora, simpàtica i molt amic dels seus amics» va alabar Font, qui va destacar que aquest ganxó va «donar una empenta a la primera revolució de la gastronomia» i que «va donar a conèixer la gastronomia ganxona arreu del món».
Acte de record
Per part de l´Ajuntament de Sant Feliu, està previst que s´organitzi un acte de record. «Parlarem amb l´Associació de restaurants i els amics de Cruañas» va avançar el regidor de turisme, Salvador Calabuig, qui va dir que el restaurador va ser la persona que va portar la gastronomia de Sant Feliu «més alt i més lluny». «Va ser un visionari i al seu restaurant s´hi va formar moltíssima gent», va destacar Calabuig, qui va recordar que per la seva cuina van passar xefs com Jean-Luc Figueras, qui va morir el 2014.