El jutjat de primera instància i d’instrucció número 3 de Sant Feliu de Guíxols ha arxivat dues denúncies presentades per dos agents de la Policia Local ganxona contra el seu cap, Josep Miñarro. Una de les denúncies era per un presumpte tracte de favor a una treballadora municipal, a qui la grua va retirar el vehicle i se li va tornar sense cap càrrec, procediment en el qual el Ministeri Fiscal ha sol·licitat el seu sobreseïment provisional i el denunciant, l’agent i delegat sindical, Antonio Sánchez, ha renunciat a seguir endavant. L’altre cas és per un presumpte delicte contra la llibertat sindical, en aquest cas, del denunciant, agent i representant sindical, Enric Rodríguez, on «no apareix degudament acreditat la perpetració del delicte».
Josep Miñarro ha emmarcat aquestes dues denúncies en l’enfrontament salarial que hi havia hagut entre el cos policial i l’Ajuntament –els dos agents són representants sindicals– i «una enemistat manifesta contra el cap que els ha proposat diversos expedients disciplinaris».
El sobreseïment pel presumpte tracte de favor és del 16 de maig d’enguany. Els fets denunciats es remunten al maig de l’any passat, quan la grua es va endur sis vehicles estacionats al passeig del Mar quan hi havia senyalització provisional que prohibia aparcar-hi per la gravació d’un programa. Una treballadora de l’Ajuntament es va queixar a Miñarro i se li va retornar el vehicle sense cap càrrec, mentre que els altres conductors van pagar.
Arran de la queixa de Sánchez, el cap va exposar que és una pràctica habitual retornar el vehicle quan es col·loca senyalització provisional perquè pot ser que es desplaci o els conductors no la vegin. I va afegir que si els altres conductors que van pagar presentaven recurs, se’ls retornaria l’import abonat i s’arxivaria la denúncia. També va defensar que aquesta actuació està avalada judicialment ja que diversos agents ja ho havien denunciat anteriorment i el jutjat no s’hi va pronunciar en contra.
Ni engany ni abús
La denúncia de Sánchez al jutjat no ha prosperat, ja que el fiscal n’ha demanat l’arxiu. Miñarro ha precisat que, malgrat que es va fer difusió perquè els conductors que havien pagat presentessin recurs, cap va fer-ho.
Quant al presumpte delicte contra la llibertat sindical d’Enric Rodríguez, el jutge exposa que la vulneració d’aquest dret ha de constar d’«engany o abús d’una situació de necessitat del treballador» perquè prosperi com a denúncia penal. Dos requisits que el jutge no veu: «De les diligències practicades fins avui, no es desprèn que la denegació dels dies sol·licitats pel denunciant per realitzar funcions sindicals es fessin mitjançant l’engany o abusant d’una situació de necessitat».
En la interlocutòria de l’arxiu, s’exposa que l’agent va denunciar que els dies que havia demanat per exercir les funcions sindicals li havien estat denegats de forma extemporània sota l’argument que no hi havia personal suficient per cobrir els serveis mínims, «la qual cosa entén que no és justificació per privar-lo del seu dret a la llibertat sindical».
La resposta del jutge, basada en les diligències de la instrucció, és que «no apareix acreditat que s’hagi enganyat o abusat d’una situació de necessitat, ja que la denegació dels permisos sol·licitats es va realitzar per necessitats del servei amb l’objectiu de comptar amb els agents imprescindibles per cobrir els serveis mínims, sense que de les diligències consti que sí que hi havia efectius suficients per cobrir els serveis mínims en les dates en les quals va sol·licitar permís el denunciant». El jutge, doncs, conclou que no veu cap infracció «que permeti qualificar els fets –denunciats– com un delicte previst i penat», de manera que en dicta l’arxiu.
Tercer arxiu
No és la primera denúncia contra Miñarro que ha presentat l’agent Enric Rodríguez. El juliol de 2014, va denunciar penalment l’aleshores regidor del cos Francisco Cárdenas; Josep Miñarro; el que havia estat el segon comandament; un altre agent amb qui el denunciant s’havia disputat una plaça de caporal; l’aleshores alcalde Joan Alfons Albó; i el secretari municipal. El regidor, el segon comandament i un agent van quedar imputats per un presumpte assetjament laboral; i Miñarro, per un presumpte incompliment de l’obligació de perseguir delictes. El jutjat d’instrucció número 1 de Sant Feliu en primera instància, i l’Audiència de Girona en segona, van declarar l’arxiu de la denúncia. L’Audiència va dictar l’arxiu el 29 d’abril de l’any passat ja que «no hi han indicis de la comissió de cap delicte».
Amb l’arxiu d’aquestes denúncies, el cap de la Policia Local ha recordat que en els 20 anys que està al càrrec l’han denunciant penalment en sis ocasions i «totes han quedat arxivades i sense indicis de delicte».
Josep Miñarro, a més, ha enviat un correu electrònic als treballadors de l’Ajuntament per informar-los d’aquest arxius per restituir la seva honorabilitat, tocada arran de les denúncies i que hagi hagut d’aguantar «comentaris de desprestigi i insults» contra ell. El cap del cos afegeix que els dos agents denunciants «no perden ocasió de qüestionar la meva tasca i la meva persona». En tot cas, exposa a la carta que li queda «la satisfacció del resulat».