En un acte solemne a la ciutat de Figueres, el passat divendres 3 de novembre la Confederació Sardanista de Catalunya va fer pública la designació de Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana l’any 2020. La proclamació s’ha fet a tres anys vista, amb molta antelació, tot responent a l’objectiu de facilitar l’organització de l’esdeveniment.
A finals de setembre, el Ple ja havia aprovat la proposta per optar a ser ciutat candidata, amb l’impuls de l’Agrupació Amics de la Sardana. Un cop aprovada aquesta voluntat al ple, el regidor de Cultura, Jordi Vilà, va preparar amb tècnics, àrees municipals i l’Agrupació Amics de la Sardana el dossier de candidatura, amb les propostes que es farien, en el cas de ser escollits.
El dossier i la proposta van tenir l’efecte esperat, i oficialment Sant Feliu tindrà l’honor de ser la Capital de la Sardana durant tot el 2020, amb nombrosos actes que duraran tot un any.
En l’acte de proclamació a Figueres, el regidor Jordi Vilà va expressar públicament que “quan ens estrenem com a Capital de la Sardana 2020 volem homenatjar les persones del sardanisme local, així com els coneguts compositors Juli Garreta, Josep Maria Vilà i Gandol o Lluís Lloansí, però també volem difondre la sardana entre els nens, el jovent i tota aquella gent que encara no sap que són sardanistes entusiastes”.
Les capitals de la sardana seran: 2018 Montblanc, 2019 Perpinyà i 2020 Sant Feliu de Guíxols.
En el dossier ganxó s’explicava que “la Sardana i la tradició sardanista, la música de cobla i els compositors de sardanes sempre han estat presents a Sant Feliu de Guíxols, al llarg de la història i amb grans noms. Així, la nostra tradició musical ve de lluny, des del segle XIX i hi ha hagut corals, orquestres, orquestrines i cobles, tant en l’àmbit amateur com professional. En aquest últim àmbit en destaca el nom del mestre Juli Garreta, reconegut compositor de sardanes, i del qual van formar part del seu cercle músics com Josep Maria Vilà Gandol, Josep Gravalosa o Lluís Lloansí”.
El dossier expressava que Sant Feliu manté una activitat sardanista de forma pública i socialment reconeguda durant tot l’any, en forma de ballades, concerts, aplecs i ensenyament de la sardana.
Esdevenir Capital de la Sardana implicarà un seguit d’accions de tot un any, com dos actes de gran format, el lliurament de premis Capital de la Sardana, la presentació de la Guia Sardanista, una trobada d’escoles de cobla, així com moltes altres com la digitalizació i catalogació del fons dels compositors guixolencs, preparació de materials didàctics, un pla de comunicació per a tot l’esdeveniment, implicació del Festival de la Porta Ferrada i nombrosos concerts i tallers musicals, propostes escolars, entre moltes altres propostes.