Els nivells d’exposició a camps electromagnètics (CEM) de radiofreqüència (RF) de les antenes de telefonia mòbil i altres sistemes de radiocomunicació a Santa Cristina d’Aro durant el 2017 estan molt per sota dels nivells més restrictius que recull la normativa vigent. Així ho diu l’informe anual sobre Catalunya que ha publicat la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital (STCSD) de la Generalitat de Catalunya arran de les anàlisis de les mesures fetes durant el passat any. Els controls a Santa Cristina s’han fet a través dels cinc equips de monitoratge que hi ha al municipi, els quals es troben dos a Santa Cristina, un a Romanyà i dos més als afores del nucli urbà.
“L’informe forma part del projecte de la Governança Radioelèctrica que lidera la STCSD, que té com a principal objectiu que la ciutadania gaudeixi de serveis de qualitat de veu i dades, i que el desplegament d’antenes de telefonia mòbil sigui suficient, ordenat i respectuós amb les persones i el medi ambient”, es recorda des de la Generalitat. L’informe, que arriba a la cinquena edició, també deixa en la mateixa situació la resta de 184 municipis catalans on es fan aquests controls, que compten amb un total de 324 equips de monitoratge. La Generalitat, a més, recorda que la normativa vigent va ser adoptada per la majoria dels països de la Unió Europea i basada en recomanacions internacionals.
La majoria dels equips mesuren els nivells de CEM de RF en les freqüències de telefonia mòbil (800MHz, 1800MHz i 2100MHZ). En aquests casos, el nivell més restrictiu de la normativa és de 41V/m. Durant el 2017, la gran majoria d’equips han mesurat nivells inferiors a 5V/m i només tres han superat els 15V/m de mitjana i sempre per sota de 25V/m. Malgrat que les dades són excel·lents, l’informe proposa que administracions, operadors i ciutadania col·laborin per generar un clima de confiança mutu en el desplegament de les antenes de telefonia mòbil. A més, també demana que es planifiqui el desplegament d’aquestes antenes en entorns urbans per tal d’aconseguir el nivell més baix possible d’exposició de CEM de RF.