El darrer aspirant supervivent a una plaça d’agent de la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols també ha caigut, de manera que el procés selectiu que l’Ajuntament ganxó va convocar per ocupar tres places en el cos municipal ha quedat desert. Aquesta situació obligarà a la corporació ganxona a obrir una nova convocatòria per cobrir aquests tres llocs a la Policia Local.
En aquest segon procés laboral, els candidats hauran de comprovar si l’Ajuntament corregeix el sistema de puntuació de les proves tres –coneixements d’actualitat social, cultural i política– i quatre –una prova teòrica amb qüestions sobre la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia, competències de la Generalitat en matèria de seguretat i temes de policia local, entre d’altres–, que van ser la tomba de 37 dels 38 aspirants. En el procés que ara ha quedat tancat, cada errada en aquests qüestionaris descomptava un punt, un sistema que va sorprendre alguns dels integrants del tribunal qualificador: una penalització que consideraven excessiva i que, segons ells, explica l’«escabetxada» de candidats.
Sílvia Romero, que aquest juliol era la regidora de Recursos Humans –va renunciar a l’acta de regidora perquè serà la candidata a l’Alcaldia per ERC a les municipals de l’any que ve–, va manifestar aleshores que és habitual que hi hagi convocatòries de personal als ajuntaments que quedin desertes.
El supervivent de l’«escabetxada» de les proves tres i quatre, que es van celebrar el 30 de maig passat, també havia caigut en aquest darrer exercici ja que no havia assolit els cinc punts necessaris. No obstant això, va presentar un recurs d’alçada pel fet que en el quart exercici hi havia una pregunta dubtosa que podia tenir diversitat de preguntes correctes. El secretari de l’Ajuntament va resoldre que el candidat tenia raó i que s’havia de retirar la pregunta 31. Amb aquest canvi, l’aspirant assolia el 5 que el qualificava com a apte.
L’inspector en cap de la Policia Local i president del tribunal del procés selectiu, Josep Miñarro, també va informar favorablement al recurs del candidat, de manera que es va convertir en l’únic supervivent en superar l’exercici quatre.
El recurs es va resoldre el setembre i l’Ajuntament va reprendre el procés selectiu –ara ja per ocupar només una plaça d’agent– l’11 d’octubre. Aquell dia, el postulant es va enfrontar al cinquè exercici, la prova pràctica, en què havia de contestar per escrit un o més supòsits pràctics plantejats pel tribunal i relacionats amb el temari del procés selectiu. Per superar l’exercici es requeria un 5, i l’aspirant ho va assolir amb la suficiència d’un 7.
En tot cas, al candidat encara li quedaven dues proves: el psicotècnic i el reconeixement mèdic. El 22 d’octubre, va ser el torn per al sisè exercici, l’anàlisi psicològic, el penúltim escull per aquest candidat, però que es va convertir en el seu darrer obstacle ja que va ser declarat no apte. D’acord amb les bases de la convocatòria, l’examen psicotècnic «consisteix en una bateria de tests objectius que compleixin els requisits de validesa i fiabilitat i hagin estat baremats, estandaritzats i tipificats en una àmplia mostra de població que permeti garantir la confiança en els resultats obtinguts», i tenia proves aptitudinals i proves de personalitat.
Reiniciar el procés
Amb aquesta prova, doncs, el procés selectiu, que va convocar-se el febrer d’aquest any, va finalitzar. L’única opció per evitar-ho seria que l’aspirant supervivent hi presentés un altre recurs d’alçada, i li fos acceptat com en el cas del quart exercici. En tot cas, ara, un cop es tanqui el procés selectiu, l’Ajuntament ja podrà reiniciar-lo fent la nova convocatòria per cobrir aquests tres places d’agent de la Policia Local en qualitat de funcionari de carrera.