A les comarques gironines hi ha en aquests moments 271 menors estrangers no acompanyats (MENA) acollits en un recurs residencial i 3 més que han estat acollits en família extensa (amb algun tiet o un altre parent). La major part dels MENA (172) estan acollits en un recurs específic per a adolescents estrangers i 99 estan acollits en la xarxa ordinària de protecció. Aquests menors estan distribuïts en quinze centres diferents (un centre d’emergència, centres d’acollida i pisos assistits).
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va explicar ahir a Girona que, en el marc dels recursos destinats aquest any per a serveis socials de les comarques gironines, s’ha posat en funcionament un pis amb sis places per a joves sense llar a Olot i un servei d’atenció a nois extutelats en situació d’alt risc a Girona. “La qüestió dels menors estrangers sense referents familiars és un repte que va més enllà del contracte programa, més enllà de la direcció de l’atenció a la infància i adolescència, més enllà de la secretaria d’infància i més enllà del departament; és un repte de país”, va declarar el conseller El Homrani.
En el conjunt de les comarques gironines, fins al 2019 s’invertiran més de 71 milions d’euros (21,8 milions el 2017; 24,4 el 2018 i 25,2 el 2019). D’aquestes inversions, 22 milions són per a equips bàsics de serveis socials; 15,1 milions, per al servei d’atenció domiciliària; 5,5 milions, per a equips d’atenció a la infància i l’adolescència; 2,85 milions, per a transport adaptat; 1,6 milions, per a programes de migracions i ciutadania, i 4,4 milions, per a joventut.
Pel que fa al marc general del contracte programa –que es tradueix en 109 contractes amb municipis i consells comarcals–, està dotat amb 915,3 milions d’euros per a tot Catalunya, una xifra que ha augmentat el compromís inicial de 826 milions d’euros. A les comarques gironines, el contracte programa es materialitza en acords amb els ajuntaments de Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Salt i Sant Feliu de Guíxols, els consells comarcals de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, el Gironès, la Garrotxa i el Ripollès, a més del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el Consorci de Benestar Social del Ripollès.
“En aquest contracte programa s’introdueixen projectes específics per donar resposta als MENA, però el treball es fa en molts altres àmbits. Continuarem treballant per assegurar l’acollida de tots els menors que arriben a aquest país per assegurar sempre que el sistema de protecció de la infància no discrimina per origen. I continuarem treballant en aspectes que van més enllà del govern de la Generalitat; hi ha aspectes de caràcter europeu. Necessitem una estratègia global”, va manifestar el responsable de Treball, Afers Socials i Famílies.