L’objectiu és “crear un oasi de confiança en el qual tot flueixi; un clima sa, i d’aquesta manera es pot avançar”. Ho explica en Jordi Maré, gironí de 52 anys, sobre la tasca que realitza un mentor, de la qual destaca el compromís social i el fet de retorn i d’aportar a la societat. Maré és un dels participants en el projecte pilot de mentoria social Sapere Aude, que promou millorar els resultats acadèmics dels joves i infants tutelats. Pioner a les comarques gironines, es va desenvolupar el curs passat a Girona, Salt, Sant Feliu de Guíxols i Sils i conjuntament a quatre països europeus més: Àustria, Alemanya, Croàcia i França. La iniciativa està finançada per la Unió Europea i compta amb el seguiment i l’avaluació dels resultats de l’Equip de Recerca en Infància, Adolescència, Drets dels Infants i la seva Qualitat de Vida de la Universitat de Girona (UdG), dirigit per la doctora en psicologia Carme Montserrat.
El coordinador del projecte, David Ruiz, de la Fundació Resilis , que treballa en l’atenció als joves i infants amb risc social, va explicar que Sapere Aude neix després de constatar que aquests menors obtenien pitjors resultats escolars. Així, el curs 2017/18 es van formar quinze parelles a cada un dels cinc països europeus participants entre joves majors de 12 anys que cursaven ESO i mentors voluntaris, amb els quals es trobaven un cop a la setmana. Divendres es va fer la presentació pública dels resultats, a la biblioteca Carles Rahola de Girona, i es va endegar la campanya de captació de mentors socmentor.resilis.org . Els seus responsables, contents dels resultats obtinguts en l’experiència pilot, es marquen com a fita arribar a 20 parelles a Girona aquest segon curs i fins a 30 a les Terres de l’Ebre i Tarragona. Destaquen que per una banda s’ha aconseguit l’objectiu de millorar acadèmicament, sobretot en assignatures com ara matemàtiques, ciències naturals i socials, alhora que recalquen que hi ha hagut menys absentisme escolar. Els joves tutelats, per la seva banda, assenyalen que la figura del mentor, a banda d’ajudar-los en els deures, els dona confiança i seguretat.
“Si només ets professor particular no ets mentor; si només ets psicòleg, no ets mentor; si només ets el col·lega, no ets mentor. T’has de posar la gorra que toca. És anar sumant”, comenta Jordi Maré sobre les trobades amb el jove tutelat que va conèixer amb 12 anys i que ara en farà 14. “Li interessa l’actualitat, la història, xerrem de coses molt diverses, a banda de fer deures”, recalca. Considera que no exerceix de figura paterna, sinó que la relació que s’estableix és més d’igual a igual, similar a la d’“un germà gran”. Sobre el canvi que ha experimentat el jove, explica que enguany ha estat escollit delegat de classe i el professor el posa com a exemple. “Aquest curs hi tornem els dos”, conclou orgullós.