El cas de La Manada, en què 5 homes van abusar d’una noia de 18 anys en els Sant Fermin de Pamplona del 2016, és un dels temes que apareix tractat a la performance que es fa divendres, a les 19 hores, a la plaça del Mercat de Santa Cristina d’Aro dins dels actes de commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista que organitza l’àrea Punt d’Igualtat. La performance, sota el lema “No hi som totes”, està dirigida per Geòrgia Bonell i compta amb la implicació de més de 50 persones del municipi de diferents edats. L’espectacle combina la música, el cant, la dansa, el silenci, la llum, el foc, la foscor… i es desenvolupa al voltant de 59 parelles de sabates vermelles, que simbolitzen les 51 dones i els 8 infants morts per violència de gènere a Espanya durant el 2017, que acabaran dins una gran gàbia. Un símbol que restarà exposat a la plaça durant unes setmanes. Les sabates han estat pintades pels alumnes de l’IES Ridaura, que, a més, les exposen fins dijous a la recepció del centre escolar formant dues figures.
La performance, que durarà una mitja hora, tractarà “fets malauradament molt actuals”, s’ha recordat des de l’entitat organitzadora, que reflexiona: “Anant des del patiment i la foscor a l’esperança i la llibertat de les dones”. “No deixarà a ningú indiferent”, s’afegeix des del Punt d’Igualtat, que deixa clar la seva finalitat: “És el nostre petit granet de sorra al voltant d’aquest tema i enguany ho hem volgut fer implicant activament a un gran nombre de ciutadans i ciutadanes del poble i rodalies facilitant així la reflexió i sensibilització de tothom”.
L’acte de commemoració, que és gratuït i obert a tots els públics, s’iniciarà amb la lectura del manifest institucional a càrrec de la regidora d’Igualtat, Lourdes Fuentes. Abans de la performance, hi haurà un taller de mesures d’autoprotecció per a dones, a càrrec de dos agents especialitzats dels Mossos d’Esquadra, a les 17 hores a la sala d’exposicions de la Caixa. Per participar en el taller cal fer la inscripció al Punt d’Igualtat igualtat@santacristina.cat o trucant al 972 83 73 91.
Paral·lelament, al llarg d’aquesta setmana, es reactiva la campanya “A Santa Cristina d’Aro NOMÉS SI ÉS SI! repartint braçalets amb aquest lema i facilitant informació relativa a les agressions sexuals, les possibles mesures per a prevenir-les o bé, la detecció de les mateixes i els diferents canals de denúncia.