Segons Informa Tribuna Ganxona La Sala d´Actes de la Masia Freixa de Terrassa (Vallès Occidental) serà la seu de les VI Jornades de Formació en què participaran diversos síndics de greuges catalans, entre ells José Luis Mayo.La sessió inaugural es farà aquest matí, presidida per l’alcalde de Terrassa Pere Navarro. També hi intervindran M. Glòria Valeri, presidenta del FòrumSD i Síndica Municipal de Greuges de Vilafranca del Penedès, i Isabel Marquès, Síndica municipal de Greuges de Terrassa.
El professor Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà la conferència d´obertura d´aquestes Jornades sota el títol de “Defensar els Drets fonamentals en temps de crisi”.
La continuïtat del caràcter social amb que s´ha volgut remarcar aquest primer dia de les Jornades, es mantindrà amb la presentació de l´Informe “Derechos a la intemperie” elaborat per Amnistia Internacional per part de Imma Guixé, coordinadora a Catalunya d´aquesta entitat.
A la tarda, el bloc final de la formació es complementa amb la conferència que, sota el títol de “Immigració, racisme i xenofòbia” presentarà Miguel Ángel Aguilar, Fiscal Coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona.
Pel que suposa als continguts de la formació del divendres, s´ha previst la presència i participació d´experts en problemàtiques que són habitualment objecte de la presentació de queixes a les sindicatures locals: Agusti Bel, formador de l´Escola d´Administració Pública de Catalunya, qui exposarà una ponència sobre “avaluació i gestió de la contaminació acústica” i Lluís Corella, lletrat de l’Assessoria Jurídica del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb una ponència sobre la “potestat sancionadora en matèria d’urbanisme”.
Les jornades de formació estan organitzades pel ForumSD i la Sindicatura municipal de Greuges de Terrassa, amb el suport i col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa.
FòrumSD, és una associació sense ànim de lucre formada pels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores dels Ajuntaments de Catalunya. Els seus objectius son promoure el creixement i el desenvolupament de la institució, facilitar la seva extensió i implantació als municipis, el desenvolupament de models de treball i d’actuació conjunts, així com disposar d’una xarxa de coordinació, suport, intercanvi i assessorament entre les sindicatures.
A Catalunya hi ha un total de 42 pobles i ciutats que disposen ja d’un defensor o defensora municipal. En termes de població més d’un 54% de ciutadans poden accedir a aquesta institució de defensa dels drets de les persones, que desenvolupa les seves funcions des de la proximitat i a l’àmbit de l’administració local.
Cal destacar que dels 10 municipis més poblats de Catalunya, tan sols un no disposa encara d’aquesta institució i que dels 23 municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, 19 ja han incorporat al síndic/a local com a mecanisme de protecció i defensa dels drets de la ciutadania.