El Centre Cívic Tueda de Sant Feliu de Guíxols s’ha convertit en el primer centre de vacunació de Covid-19 per a la població general de tota l’Àrea Bàsica de Salut de Sant Feliu. I és que des de dimarts, 23 de febrer, el personal sanitari desplaçat a l’edifici municipal ha començat a vacunar majors de 80 anys i pacients amb un grau de dependència reconegut provinents de la ciutat guixolenca, Santa Cristina d’Aro i Castell-Platja d’Aro-S’Agaró. Seguint el pla de vacunació de la Generalitat de Catalunya, també s’està vacunant les persones cuidadores dels membres del col·lectiu de grans dependents.
“El punt de vacunació escollit és el Centre Cívic Tueda per la proximitat amb el CAP“, comenta l’Adjunta a la Direcció de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Sant Feliu de Guíxols, Raquel Tena. “Es important que la ciutadania faci un esforç per a dirigir-se fins al centre vacunal”.
Tanmateix, des de dilluns, 22 de febrer, també s’està vacunant a domicili per a aquelles persones que tenen dificultats en el desplaçament. I, amb la col·laboració de Creu Roja, encara hi ha una tercera via de vacunació dels pacients: “Hi ha casos en què s’acorda un punt mitjà entre el centre de vacunació i el domicili de la persona que s’ha de vacunar per tal de facilitar les coses a totes dues bandes”, explica Raquel Tena. “Per exemple, una dona ens ha comentat que la seva mare tenia molts problemes a l’hora de sortir del cotxe, de manera que hem arribat una entesa: la família ha acostat la pacient amb cotxe fins a l’entrada del centre cívic i una infermera l’ha vacunada sense que ni tan sols hagués de sortir del vehicle“, exemplifica l’Adjunta a la Direcció de l’EAP de Sant Feliu.
Des de l’Àrea Bàsica de Salut s’estima que des de dimarts (23 de febrer) i fins a divendres (26 de febrer) es vacunarà més de 100 de persones cada dia al Centre Cívic Tueda, mentre que es preveu que la vacunació a domicili s’efectuï en una setantena de casos al llarg de tota aquesta setmana. Les xifres poden variar d’una setmana a l’altra en funció de la quantitat de dosis que arribin i dels múltiples factors de distribució logística de la vacuna, però, amb tot, es confia poder avançar en els grups d’edat al llarg del transcurs de les properes setmanes. “El que és vertaderament important és que la vacunació ha començat i ja no pararà“, afirma Raquel Tena.
Convocatòria telefònica
“El Departament de Salut de la Generalitat ens ha facilitat el llistat de totes aquelles persones a qui ara toca vacunar”, explica Raquel Tena. D’acord amb aquesta llista de contactes, “el personal del CAP de Sant Feliu truca un per un tots els pacients que s’han de vacunar i concerten un dia i una hora, sigui al Centre Cívic Tueda, sigui a domicili o en algun punt mitjà”, continua Tena. Per tant, “les persones han d’esperar que els truquem des del CAP: no cal que demanin cita”, conclou l’Adjunta a la Direcció de l’EAP de Sant Feliu de Guíxols.
Pel que fa al procediment de vacunació, el personal sanitari i logístic demana a la ciutadania citada ser a l’hora i lloc acordats. En el cas del casal de Tueda, s’ha habilitat una sala àmplia i espaiosa a la qual s’accedeix a través d’un circuit de sentit únic i amb totes les senyalitzacions oportunes. Un cop a dins, i havent verificat prèviament la identitat del pacient amb la seva targeta sanitària, el personal d’infermeria aplica la dosi corresponent i la persona vacunada s’ha d’esperar un temps prudencial de 15 minuts. Passada aquesta estona, el pacient pot marxar del centre vacunal. Al cap d’uns dies es convocarà aquesta mateixa persona per a la segona dosi de la vacuna en qüestió, habitualment amb un marge de temps d’unes tres setmanes entre dosi i dosi.