Avui, coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha inaugurat un nou espai de suport per a aquest tipus de dol al municipi. L’acte, que ha tingut lloc a les 12 hores al cementiri de Santa Cristina d’Aro, ha estat obert a tothom i ha comptat amb l’assistència de diversos regidors i regidores de l’equip de govern.
Aquest nou espai està dedicat a totes aquelles famílies que han patit la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal, i amb la seva implantació es compleix l’objectiu de facilitar un espai ja sigui per poder-se acomiadar del fill/a en el moment de la pèrdua, com per poder-lo recordar al llarg del temps.
La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. L’any 2019 van morir 157 infants menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24 hores i 96 entre el dia 1 i els 28 dies.
Es considera mort gestacional, perinatal o neonatal, aquella pèrdua que es dona durant l’embaràs o en el moment del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs com en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.
Tanmateix, malgrat ser freqüent, la mort perinatal i gestacional és, encara a dia d’avui, un tema tabú, un dol desautoritzat, ja que la societat no reconeix aquests infants i sovint minimitza la seva pèrdua.
A partir d’aquesta realitat, i després de la moció per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, aprovada per Ple el 27 d’abril del 2021, des de l’Àrea d’Igualtat s’ha estat treballant i donant forma a un projecte de “Suport i acompanyament al dol perinatal”, d’entre les accions del qual sorgeix l’acte d’avui, amb la inauguració d’aquest nou espai al cementiri.
Durant l’acte, la regidora d’Igualtat Imma Martí i Fontané, ha explicat el procés que s’ha seguit fins a la creació del nou espai, així com les diferents iniciatives que s’estan engegant des del Punt d’Igualtat al voltant d’aquesta temàtica. Segons ha comentat, aquest és un primer pas cap a la visibilització del dol perinatal, un pas important que anirà acompanyat amb un altre espai de dol dins del municipi per tal que tothom s´hi senti reconegut/da, així com d’altres accions segons les necessitats que vagin sorgint.
L’activitat ha culminat amb un gest simbòlic en record a tots els nadons del municipi que han marxat abans d’hora, i amb l’acompanyament durant tot l’acte del duet musical del grup ‘Entredós’, amb en Toni Miralles a la guitarra i la Mercè Puertas com a cantant.
Des del Punt d’Igualtat, a banda de la creació d’aquest nou espai, també s’ofereix a les famílies un servei de suport i acompanyament psicològic especialitzat i, a la vegada, un espai d’ajuda mútua: el Cercle de Dol. Un espai en el qual les persones que transiten per un dol comparteixen vivències similars, se senten acompanyades i donen una mica de sentit a l’experiència traumàtica que viuen.