Aquest cap de setmana la història ha retornat a Santa Cristina d’Aro amb tres dies d’activitats organitzades per l’Arxiu Municipal en homenatge a les víctimes de la repressió franquista.
Els actes van començar divendres 15 d’octubre amb motiu del Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, dia en què es va inaugurar l’exposició “Vencedors i vençuts” produïda pel Memorial Democràtic, i que es pot veure durant tota aquesta setmana -fins al divendres 22 d’octubre- en horari de 16 h a 20 h a l’Espai Ridaura.
El mateix divendres quan tocaven les 19 hores i també a l’Espai Ridaura, va tenir lloc la presentació del 8è llibret de la col·lecció de Temes Cristinencs publicats per l’Arxiu: “La repressió franquista a Santa Cristina d’Aro (1939-1944)”, on Pilar Francès (escriptora i investigadora del projecte) detalla les històries de fins a 17 cristinencs que van ser víctimes de la dura repressió franquista, dos dels quals van acabar essent afusellats.
Durant la presentació, dirigida per la regidora de Cultura, Tina Gorina, el tècnic de l’Arxiu, Jordi Gaitx i l’editora dels textos del llibret, Pilar Francès, les persones assistents van poder escoltar petits relats i cartes escrites pels propis cristinencs víctimes de la repressió, que feien posar els cabells de punta i rememoraven la terrible història que van patir la majoria d’ells.
Un cop acabada la presentació del llibre, es va iniciar un homenatge als familiars dels represaliats, amb l’alcaldessa de la vila, M Lourdes Fuentes, com a encarregada d’entregar unes roses simbòliques en memòria de cadascun dels familiars d’aquelles persones que, visiblement commogudes, recollien el detall fent palès el seu agraïment.
L’endemà al matí, dissabte 16 d’octubre, l’homenatge va continuar amb una visita guiada pels llocs de memòria més importants de la repressió franquista a Santa Cristina d’Aro. La ruta es va iniciar a la plaça Catalunya, davant de l’Ajuntament, i va passar per l’Oficina de Turisme i per Can Saleta, acabant a Romanyà de la Selva. Durant el recorregut l’arxiver Jordi Gaitx juntament amb la Pilar Francès van explicar, en detall i amb exemples fotogràfics, on vivien aquelles persones i quins eren els edificis de la vila que feien de consistori i de lloc de reunió dels republicans de l’època.
La visita va acabar amb un concert de sardanes tocat per La Principal de la Bisbal, que va culminar la seva actuació amb una interpretació de la sardana “En Saleta i amics”, la qual es va originar en plena època de repressió franquista quan l’avi de Can Saleta va coincidir a la presó amb els membres de la cobla bisbalenca. Una sardana emotiva que va ser la cirereta del pastís en un dia tant assolellat com emblemàtic.
Finalment, es va posar fi als actes d’homenatge a les víctimes de la repressió franquista ahir diumenge 17 d’octubre amb la representació de l’obra de teatre ‘Memòria de les oblidades’ de Tecla Martorell, interpretada per la flagrant actriu Rosa Andreu, acompanyada per la música del manresà Ferran Barrios, i dirigida per Joan Pascual.
L’obra, interpretada a l’Espai Ridaura i amb un cost de 5 euros per persona, va commoure a un públic que va sentir dins seu les vides de les dones oblidades i maltractades pel franquisme i la seva mà dura. La història de quatre dones -cap de les quals va aconseguir sobreviure- que ens parlen de derrota, de revenja i d’oblit, interpretades per una Rosa Andreu que no va deixar indiferent a ningú, i que va emocionar al públic des del primer moment.
Als diferents actes del cap de setmana hi han assistit diverses personalitats del món polític i cultural com és el cas del director dels Serveis Territorials de Cultura, Sr. Josep Calataiud; la directora dels Serveis Territorials de Presidència, Sra. Maria Josep Porta; l’alcalde de Pals, Il·lm. Sr. Carles Pi; o el 1r tinent d’alcalde i regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Sr. Josep Melcior Muñoz. Culmina doncs, així, un cap de setmana de Memòria Històrica que ha valgut la pena recordar, i que continuarà present durant aquesta setmana amb l’exposició “Vencedors i vençuts”, visitable a l’Espai Ridaura.