Segons Informa El Punt Avui El fons marí de la Costa Brava amaga sorpreses als aficionats del submarinisme i la fotografia de les profunditats. Les illes Medes o el cap de Creus acaparen sovint bona part del protagonisme, però a Sant Feliu de Guíxols, l’alcalde i els defensors de delimitar diverses àrees protegides al litoral sostenen que són el punt de tot l’Estat on es fan més immersions subaquàtiques al llarg de l’any.
Un dels que coneixen millor, gairebé pam a pam, el fons del litoral ganxó és el director de l’escola de busseig Piscis Diving, Fran Gómez. En destaca la varietat de paisatges submarins concentrats en un espai de poc més de tres hectàrees. Fons de posidònia, rocallosos i de sorres i llots que compara amb l’excepcionalitat de trobar-se “un desert, la selva tropical i una carena de muntanyes de roca en la superfície de tres camps de futbol”.
Per enfortir els seus arguments, Gómez mostra un seguit d’imatges del fotògraf César Bodi, entre les quals hi ha alguns dels “asos” de la baralla d’espècies que els aficionats volen trobar. Posa com a exemple la varietat de gamba que il·lustra aquesta plana, difícil de veure, a més, per la seva transparència. Amb freqüència viu associada a una anemone, fent-hi tasques de neteja que li permeten nodrir-se. I, ja posats a parlar de gambes transparents, el director de l’escola esmenta una gamba fantasma molt habitual a les costes japoneses, que també han fotografiat algun cop entre els sediments que hi ha a davant de la desembocadura de la riera de Can Rius.
Afició en augment
Gómez explica que milers d’aficionats d’Alemanya i altres països del nord d’Europa cada any volen a Egipte i altres destinacions exòtiques per retratar aquestes espècies i d’altres, com els nudibranquis o el peix lluna, que es poden observar per aquestes contrades. Per tot plegat, sosté que a la Costa Brava encara s’ha d’apostar més per l’oferta subaquàtica per atraure un nou turisme de qualitat interessat pel medi ambient.