Segons Informa Radio Sant Feliu En temps de crisi econòmica, com els que ens ha tocat viure actualment, la protecció del dret, la subsistència i dels ingressos imprescindibles per cobrir les necessitats més perentòries de les persones, s’ha d’accentuar i protegir de forma eficaç. El dret fonamental i primer, com és el dret a la vida, quedaria en paper mullat si no va junt amb la resta de drets que l’acompanyen i el desenvolupen: el dret a la dignitat, el dret a la llibertat, el dret a la subsistència, al treball, a l’habitatge …
El sobreendeutament de les famílies i la precarietat i inestabilitat laboral de moltíssimes persones fa imprescindible la defensa d’uns ingressos mínims que garanteixin una vida mínimament digna. La llei estipula unes garanties en quant als ingressos, però no sempre es respecten. Per això cal repassar-ho i exigir-ho, a benefici de la ciutadania.
La Llei d’Enjudiciament Civil, a l’article 607, declara i determina que és inembargable el salari, sou, pensió, retribució o equivalent que no excedeixi de la quantia del Salari Mínim Interprofessional, que actualment és de 641,40 euros/mes.
Pels ingressos que la persona acrediti superiors a aquesta quantia, s’estipula que seran embargables, però segons la següent escala:
– el 30 % dels ingressos del segon salari mínim interprofessional
– el 50 % dels ingressos del tercer salari mínim interprofessional
– el 60 % dels ingressos del quart salari mínim interprofessional
– el 75 % dels ingressos del cinquè salari mínim interprofessional
– el 90 % dels ingressos superiors a les anteriors quanties
Cal tenir present que si la persona embargada té càrregues familiars, els percentatges anterior es poden reduir entre un 10 i un 15 %, amb la corresponent intervenció judicial.
Només existeix una excepció a la regla general de la inembargabilitat, en casos de separació o divorci quan l’obligat a pagar pensions alimentàries incompleix, el jutge pot ordenar l’embargament dels ingressos de l’incomplidor, fins i tot per sota dels límits abans ressenyats.