Segons Informa Diari De Girona Contenidors plens de brossa, rates pels carrers, enuig generalitzat i cop de puny polític sobre la taula. Aquests van ser els elements claus de la tercera jornada de vaga d’escombriaires a Sant Feliu de Guíxols. El consistori està reforçant la presència de verí als punts de tractament raticida de les zones més afectades per l’acumulació d’escombraries, admetent però que fins que no desaparegui la brutícia les rates esdevindran una presència habitual ja que el verí no es pot escampar pels carrers pel risc que suposaria per a les persones.
Alguns dels exemplars de rossegadors no van sortir però al carrer atrets per la brutícia, sinó foragitats pel foc. A tres quarts de quatre de la matinada, un incendi, no es descarta que provocat, calcinava un contenidor farcit de brossa a tocar de l’antic hotel Regina, al carrer de la Creu cantonada amb la Rutlla. Les flames van afectar la façana de l’immoble, buit des de fa dècades i part del controvertit llegat dels Anlló, i també una escomesa d’enllumenat elèctric, segons van indicar els Bombers de la Generalitat. El consistori va denunciar la crema als Mossos d’Esquadra i s’investiga si es tracta d’una bretolada.
L’Ajuntament, a més, va anunciar que ha iniciat la rescissió del contracte de neteja amb Cespa per l’incompliment dels serveis mínims que el consistori va presentar dijous a l’empresa, segons va informar fonts municipals, que van afegir que s’està valorant posar en coneixement del jutjat d’instrucció la situació precària de salubritat i seguretat per als vianants i el perjudici que s’està causant a la imatge de la ciutat.
Precisament, la direcció general de Treball de la Generalitat ha convocat per avui el matí un acte de mediació entre els treballadors i l’empresa, segons va comentar el secretari d’Activitats Diverses de CCOO, Xavier Vives. Sobre les no negociacions, que els treballadors atribueixen a la manca de voluntat de l’empresa d’asseure’s amb ells, Cespa va manifestar que el que no poden fer és negociar tres punts que es recullen dins la llei de la reforma laboral, i que els treballadors del servei de Sant Feliu reclamen que no se’ls apliquin -la no aplicació de la ultraactivitat, no acomiadar treballadors per absències i que l’empresa no modifiqui horaris o categories laborals sense acordar-ho amb el comitè. “Cespa no accepta no complir el que preveu la llei en materia de legislació laboral”, va comunicar la firma.
Cespa va afegir que han tingut diverses reunions amb els representants dels treballadors i que el punt conflictiu és el citat que afecta la reforma laboral. En aquest sentit, Vives va respondre que “no és qüestió de poder, sino de voler-ho”. L’empresa també va informar que, dins les condicions laborals, els treballadors cobren el 100% del salari en cas de malaltia comuna o accident i que un exemple de salari mig brut d’un peó que escombra és de 27.000 euros anuals. D’aquesta informació facilitada per l’empresa, Vives també va reclamar que podien fer públic què cobren els directius.
Respecte al cànon que es revisa cada any, l’empresa va detallar que el contracte es va iniciar l’1 d’octubre del 2008 i que l’Ajuntament el revisa cada any amb el 85% de l’IPC, de manera que el 2009 es va baixar un 1,19% perquè l’IPC va ser negatiu; el 2010 va pujar un 1,62% i, l’any passat, 2,63%.