Segons Informa El Punt Avui L’equip tècnic del sector empresarial de les comarques gironines està organitzant una jornada sobre l’escenari actual de la seguretat privada, en la qual es detallarà quina és la darrera normativa, es donaran consells als seus usuaris, s’explicaran mesures d’autoprotecció i com es fan els estudis per avaluar quins sistemes de seguretat són els més adequats per a una determinada empresa o en un immoble particular per disminuir els riscos de robatori. La xerrada, d’unes dues hores de durada, es preveu que tingui lloc a Girona el gener vinent. Les entitats que impulsen la iniciativa i que formen part del grup tècnic són les cambres de comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós; la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG); la Petita i Mitjana Empresa (Pime), i els Mossos d’Esquadra. La comissió es va crear fa tres anys. Els representants dels ens que la conformen es reuneixen cada dos mesos i fan un ple una vegada a l’any. En les trobades, els assistents especifiquen les problemàtiques que afecten cada institució i comparteixen les seves experiències, es marquen pautes per millorar la seguretat del sector empresarial a la demarcació i la Policia de la Generalitat informa de les operacions previstes en èpoques del calendari assenyalades, com ara l’estiu o Nadal.
Un dels cops més durs, i també una situació que en l’àmbit empresarial s’està tractant com afrontar, és l’assalt que va patir el 18 de novembre el president de la FOEG, Jordi Comas, que va morir a mans de tres lladres encaputxats que van entrar a casa seva, a Platja d’Aro. Un altre succés recent que, tot i que en menor mesura, va crear alarma i va tenir lloc només quatre dies després del robatori mortal a Comas, va ser l’atracament a un empresari de Roses que regenta les peixateries Neptú i les fleques Pa Fi i Sant Pau, que va ser atacat per dos encaputxats quan aparcava el cotxe al garatge. A l’octubre i el novembre, també es va produir una onada de saquejos al Ripollès, on els Mossos van detenir sis persones acusades de 18 robatoris en hostals, estancs, botigues, domicilis i bars. I, entre altres problemàtiques que en ocasions s’aborden, hi ha els robatoris en polígons, les estafes i la detecció de bitllets falsos en alguns comerços.
En la jornada, els ponents donaran el seu parer sobre els dispositius de seguretat idonis i informaran sobre el funcionament de diferents tipus d’alarmes, com s’han d’estructurar les companyies de seguretat privada i quin personal han de tenir. Narcís Bartina, director gerent de Protec, enginyer tècnic electrònic i president de l’àrea d’empresa de la Cambra de Comerç de Girona, avança que també es facilitaran dades sobre les últimes tecnologies en sistemes de seguretat electrònics de protecció de béns i persones. Es desgranarà, així mateix, el contingut de les darreres ordres ministerials de l’Estat, i també les d’àmbit català, referents al funcionament i manteniment dels dispositius, a la verificació de les alarmes i a com arriba la comunicació als cossos policials en cas d’una incidència. “En domicilis, cada cop se separa més el mecanisme que es col·loca en l’àrea de nit i la de dia. Tenim, a més, demandes per habilitar habitacions blindades, ja que a vegades la persona afectada no és a temps d’avisar a la policia.” A part d’estar orientada al sector empresarial, la jornada s’adreça a qualsevol usuari d’aquests serveis, tècnics i responsables de seguretat, i de l’administració. I, si té una bona afluència i acceptació, es plantejarà reeditar-la a les diferents comarques de la demarcació.