Segons Informa Radio Sant Feliu Aquest passat dissabte dia 2 de febrer en una xerrada celebrada al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, el científic Josep Amat i Girbau parlà sobre com els enginyers participaven actualment en els equips de cirurgia i del tipus de robòtica aplicada per ajudar en rehabilitació. La presentació anà a càrrec del Dr. Pere Molas, coordinador del cicle.
Josep Amat féu una introducció parlant del moment històric en què ens trobem, amb un progressiu augment de l’esperança de vida que demanda més necessitats en rehabilitació, tant degut a accidents cerebrals o lesions medul·lars, com a la reducció de les capacitats motrius derivades de l’envelliment o de malalties degeneratives.
Parlà dels diferents ajuts tecnològics en rehabilitació, i repassà amb gràfics i imatges en moviment els diferents dispositius, des de els nous caminadors intel.ligents, pròtesis, o robots . La dificultat de la introducció de la robòtica en rehabilitació per una part és la impossibilitat de realització de tasques preprogramades, ja que cal adaptar els moviments a cada pacient i a cada circumstància, i per altre la necessitat d’utilitzar una comunicació usuari-màquina natural.
Repassà també les diferets formes de comandament d’aquests elements, ja sigui amb comandaments, a través de la veu, de la mirada i també del pensament. En aquest darrer cas, hi ha sistemes més externs i no invasius en el que la recerca avança a grans passes i potser d’aquí a 25 anys es pensa que ja es podrà aplicar; i d’altres sistemes invasius, amb la implantació d’electrodes que donin senyals o que també inhibeixin senyals (com per exemple en el cas del dolor).
Cal dir que aquestes recerques iniciades ara farà 20 anys en el camp de l’enginyeria aplicada a la medicina han portat els centres catalans a estar dins de l’avantguarda mundial. Els assistents felicitaren el professor per treballar en un camp que ens afecta tant directament en la salut de cadascú i dirigeix la recerca i la tècnica a poder tenir un futur més esperançador.