La campanya del Bacallà & Peixopalo a punt

La campanya del Bacallà & Peixopalo a punt

Segons Informa Radio Sant Feliu Aquest dissabte, 9 de març, l’Ajuntament de Sant Feliu presentarà a l’Aula Gastronòmica, a l’altell del mercat cobert, la Campanya del Bacallà & Peixopalo que inclourà una demostració de cuina que anirà a càrrec de la Mariona de Can prat que ensenyarà  com es cuina el peixopalo a la manera tradicional.
Un altre punt de Sant Feliu especialitzat en aquest àpat, és La Bacallaneria que a través del seu blog explica el seu origen i, per a aquelles persones que no hi puguin assistir, la informació que hi podem trobar pot ser interessant:
“El peixopalo és una menja d’hivern. Plat típic de Sant Feliu de Guíxols, de tapers, surers i gent de l’Empordanet.
Antigament era costum menjar el Peixopalo en colla, on cada comensal portava algun ingredient per fer l’àpat. No cal dir que en aquestes trobades no hi falten mai els oriços, anxoves, escarola amb bacallà, panses, nous, figues seques, etc., evidentment regat amb vins de casa secs i dolços
Ingredients
Un peixopalo ( 750 – 800 grs.), 6 kg de patates, 4cebes de figueres, 200cl d’oli d’oliva de 0’4º, 750grs. De tripes de bacallà (bufetes), sal, pebre, una fulla de llorer i un got de vi blanc.
Per la picada
Una cabesa d’alls, 200 grs. d’ametlles, 100 grs. d’avellanes, la polpa de 4 nyores i dues llesques de pa fregit.
Preparació
Vuit dies abans
Es talla el peixopalo a talls d’uns quatre dits d’amplada i es posa a remullar, canviant-ne l’aigua cada dos dies.
Un dia abans
Netegen les tripes del tel que tenen i es posen en remull durant tota la nit i al matí següent  canviarem l’aigua.
El mateix dia
Procedirem a separar la carn del Peixopalo (la qual s’engrunarà molt petita ) de la pell i espines i ho reservem . En un olla fem el fumet amb la pell , les espines i aigua.
Esbandirem les tripes i s’escalden amb aigua nova durant dos minuts, es retira del foc i es deixen refredar, un cop fredes es tallen a tires de dos dits i es tornen a posar en aigua. Fer la picada i reservar.
Elaboració
En una cassola farem el sofregit amb la fulla de llorer de manera que ens quedi força ros. Un cop a punt , tireu-hi la carn del peixopalo, remenar un minut, afegir el vi blanc, deixar reduir una mica i posar-hi la meitat de la picada, seguidament cobrir-ho amb fumet i deixar coure 20 minuts.
En una altre cassola  es sofregeixen les patates amb una mica d’oli i l’altre meitat de la picada que ens quedava.
Aleshores abocarem el suc de la primera cassola a les patates, i ho courem 10 minuts.
Si no quedés cobert de fumet, es pot aprofitar l’aigua d’escaldar les tripes per acabar de emplenar, i que també donarà el seu punt de gust.
Per acabar, uns 5 minuts abans que les patates estiguin cuites (és important que quedin senceres), poseu-hi les tripes.
Rectificar de sal i pebre si cal i ja es pot portar a taula acompanyat d’un autèntic all i oli, d’aquells que gires el morter i no cau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.