Segons Informa Radio Sant Feliu El govern de Sant Feliu de Guíxols ha presentat al servei de Costes de l’Estat una sol·licitud per agafar entre 2.000 i 2.500 metres cúbics de sorra de la platja de sa Riera, a Begur, i estendre-la a la zona de bany de la badia ganxona, per guanyar una mica de superfície i millorar la qualitat de la platja segons informa el diari El Punt Avui.
La platja begurenca és una de les poques de la Costa Brava que creix, i en les últimes cinc dècades ha doblat la seva superfície. De fet, la gran acumulació de sorra per l’efecte dels corrents marins, que hi han dipositat tones d’àrid provinent del golf de Pals i l’Estartit, ha esdevingut un problema pendent des de fa anys d’un gran projecte estatal.
Ja al 2004, la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar proposava dragar-ne fins a 86.000 metres cúbics i transportar-la, a bord d’un vaixell, cap a la platja torroellenca de Griells. Però el debat sobre si calia un estudi d’impacte ambiental i l’elevat pressupost, d’1,35 milions, l’han condemnat al fons d’algun calaix del ministeri.
L’Ajuntament de Begur ja se les va enginyar, l’any passat, perquè una empresa d’àrids s’endugués de franc alguns metres cúbics de la capa superficial de sorra bruta. L’alcalde, Joan Català, justifica que l’excés és un problema “perquè els temporals no netegen bé la platja a l’hivern i a l’estiu la poca profunditat posa en risc l’activitat nàutica”. Per això, Català veu de bon grat la proposta de l’Ajuntament de Sant Feliu, que d’entrada també té el vistiplau del cap de Costes, Jordi Planella. El preu del transport, però, l’haurà d’assumir íntegrament el consistori guixolenc.
En espera de l’aprovació oficial de la sol·licitud, l’alcalde begurenc posa una única condició: “El permís s’ha de tramitar amb rapidesa perquè els treballs de retirada de la sorra comencin aquest mateix mes o, com a molt tard, a principis de maig”, abans de l’arribada generalitzada de banyistes.
El regidor de Platges de Sant Feliu de Guíxols, Quim Clarà, ja té diversos pressupostos per al transport, que costarà uns 25.000 euros i es finançaran amb el romanent de la partida de l’any passat. Clarà explica que la capa superficial de sorra a la platja ha perdut gruix en els últims anys i ha deixat pas a un estrat semblant al sauló, que aixeca pols quan fa vent i fangueja si és moll.
El carregament de sorra s’estendrà de manera uniforme al llarg de la zona de bany i el regidor espera que es pugui iniciar l’operació cap a finals de mes. Per agilitar la feina, podrien repartir l’encàrrec entre dues empreses i programarien les operacions evitant les hores de bany: “El transport començaria els dies feiners a mitja tarda i l’escamparien durant les nits.”