Segons Informa El Punt Avui El redactat del projecte de llei de modificació de la llei estatal de costes, que aquesta setmana ha superat el tràmit del Senat amb l’únic suport del PP, manté la desafectació de diferents punts del litoral gironí, com més de 800 finques registrals a Platja d’Aro i la marina d’Empuriabrava, però no convenç del tot el territori, perquè els dominis privats desafectats passen a ser “patrimoni de l’Estat”, amb possibilitat de reversió.
Tant l’alcalde de Castelló d’Empúries, Xavier Sanllehí, com el tinent d’alcalde d’Urbanisme de Castell-Platja d’Aro, Pep Solé, coincideixen a valorar els avenços que el text significa per als seus municipis, tot i no veure clar el procés pel qual els propietaris hauran de reclamar la titularitat dels béns. Per Solé, en no preveure’s “un procediment automàtic, o el màxim d’automàtic possible”, l’aplicació literal del redactat “comportarà un trasbals per als seus actuals propietaris, ja que per fer valer els seus drets, ho hauran de fer a través d’un negoci jurídic de transmissió, fet que comportarà una burocratització del procés i els acabarà comportant un cost econòmic”.
El procediment no s’ha concretat encara. De fet, el diputat de CiU al Congrés Martí Barberà explica que dependrà força del reglament d’aplicació de la llei, un document que redactarà el Ministeri d’Agricultura i Medi Natural i que no passarà per cap de les dues cambres legislatives. A banda del tràmit notarial i registral per treure les càrregues que la llei vigent del 1988 imposava a les finques incloses en el domini públic del litoral, que ara en podien impedir la transacció o la reforma, el fet que ara es qualifiquin “patrimoni de l’Estat” afegeix interrogants i podria facultar l’administració per reclamar compensacions, com si fos una compravenda.
Tràmit final de la llei
Al marge dels casos de Platja d’Aro i Empuriabrava, la nova llei també flexibilitzarà les condicions per autoritzar guinguetes a les platges, amb terminis més llargs que fins ara. I diferenciarà entre platges amb caràcter urbà, on es permetrà un ventall més ampli d’activitats, i les naturals, amb més restriccions. Barberà recorda que al Congrés, on la llei es pot aprovar definitivament ja al maig, no s’afegiran esmenes i només s’acceptaran o modificaran les introduïdes al Senat. A la cambra alta, el grup català de l’Entesa va rebutjar el text, segons el senador Joan Saura perquè “desprotegeix” aspectes inclosos en l’anterior i beneficia “els sectors privats”.