Segons Informa El Punt Avui La nova llei de costes va quedar ahir definitivament aprovada pel Congrés espanyol i posa fi a la incertesa que afectava nuclis urbanístics del litoral gironí en municipis com ara Roses, Castelló d’Empúries (amb la marina d’Empuriabrava) i Platja d’Aro. La normativa anterior havia posat damunt la taula l’expiració de 1.100 concessions a tot l’Estat: el problema residia en el fet que el límit del domini i la servitud de trànsit afectava bona part dels edificis dels fronts marítims. A Platja d’Aro, els situats davant del passeig, en total unes 800 finques cadastrals –entre pisos, hotels, pàrquings, etc.–, que quedaven completament a mercè de la direcció general de Costes estatal. A Empuriabrava, desenes de cases i diversos blocs de pisos estaven amenaçats per una línia vermella que havia alertat les associacions de propietaris, immobiliàries i notaries. “No s’havia parlat mai d’enderroc”, deia el regidor Julià Genovès, que té una immobiliària. Però el fet que una franja important d’edificis estiguessin “afectats” no era gens bo per a les transaccions. Ara el límit s’ha desplaçat i els habitatges queden salvats. La nova normativa, anomenada llei de protecció i ús sostenible del litoral, amplia les concessions dels habitatges ja construïts en domini públic marítim terrestre a 75 anys.
A més a més, al litoral gironí la nova llei exclou del domini públic els casos emblemàtics de la marina d’Empuriabrava i Platja d’Aro. D’aquesta manera, els propietaris veuen ampliat el termini de les concessions i la possibilitat de transmetre-les, cosa que fins ara estava prohibida. També s’exclouen del domini marítim terrestre amarradors i ports privats. Prop de 2.000 amarradors privats que les famílies d’Empuriabrava s’havien construït enfonsant una part de casa seva amb una reculada de l’edifici i retrocedint de l’alineació del canal, amb la nova llei continuaran sent de propietat privada, que és el que demanaven els veïns.
Alcaldes satisfets
Amb tot, Carles Pàramo, alcalde de Roses i diputat al Congrés, destaca que la llei l’ha aprovada el PP, amb l’abstenció de CiU i els vots en contra del PSOE i ICV. “Han [el PP] fet una jugada deslleial perquè no han acceptat les esmenes que havíem proposat; les han reconvertit en autoesmenes i s’han quedat tot el mèrit”, diu Pàramo. Tot i això, com a alcalde Roses, es considera satisfet perquè “els problemes plantejats a Santa Margarida “queden solucionats al màxim”. Pàramo afirma que a Roses la nova llei no afectarà en el sentit que no es perdrà protecció. Els disset quilòmetres de litoral municipal queden protegits “com abans”, segons l’alcalde.
Des de Castelló d’Empúries, l’Ajuntament també fa una bona valoració de la nova llei. “Havíem presentat nou esmenes i només ens n’han acceptat una, però la gran majoria de les incerteses que teníem queden resoltes”, explica l’alcalde, Xavi Sanllehí. Segons l’alcalde, les esmenes presentades per l’Ajuntament havien d’acabar de precisar aspectes jurídics, però no són decisius. “La gran majoria dels problemes queden solucionats”, diu Sanllehí.
El tinent d’alcalde d’Urbanisme de Castell-Platja d’Aro, Pep Solé, coincidia també recentment en aquest diari a valorar els avenços que el text significa. Amb tot, el procés pel qual els propietaris hauran de reclamar la titularitat dels béns no queda clar. Per Solé, si no es preveu “un procediment automàtic, o el màxim d’automàtic possible”, l’aplicació literal del redactat “comportarà una burocratització del procés”.