Segons Informa Tribuna Ganxona L´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols envia catorze nois i noies a Mindelheim per cursar-hi estudis duals amb pràctiques remunerades durant tres anys.
Catorze joves de Sant Feliu de Guíxols i amb edats compreses entre els 18 i els 25 anys van sortir ahir al matí de l´aeroport del Prat amb destí a Mindelheim, una petita ciutat bavaresa que encapçala el districte de la Baixa Algovia. L´Ajuntament alemany, agermanat amb el de Sant Feliu des del 1994, els ha ofert d´estudiar-hi durant tres anys cicles de formació professional (FP) dual, una modalitat centrada sobretot en les pràctiques laborals en empreses, i no tant en el currículum lectiu, però que a Catalunya encara té una implantació molt discreta, en espera que el teixit econòmic s´impliqui en l´acollida d´estudiants. Els joves aspiren a cursar cicles formatius d´hostaleria, recepcionista turístic i construcció.
La iniciativa guixolenca es va començar a gestar l´any passat, durant una de les trobades periòdiques amb representants de municipis agermanats. Ja aquest 2013, l´alcalde, Joan Alfons Albó, va signar un conveni de col·laboració amb el regidor de Mindelheim Roland Ahne, pel qual el municipi bavarès es va comprometre a garantir, d´entrada, allotjament i menjar per als joves. Els contactes del consistori alemany també han facilitat que l´expedició guixolenca pugui accedir a entrevistes de feina.
I avui és el gran dia. Durant tot el mes de maig, els joves han cursat un intensiu de 80 hores per adquirir unes primeres nocions d´alemany. Després de l´arribada a Mindelheim ahir a la tarda, avui hauran d´afrontar la decisiva ronda d´entrevistes amb les empreses que busquen estudiants en pràctiques.
El gran atractiu per a molts, a més de l´experiència, és que a Alemanya els estudiants de formació professional reben una ajuda econòmica mensual de 820 euros, una quantitat que en molts casos superarà el que podrien arribar a percebre aquí com a sou. Per exemple, un dels aspirants, Arnau Fons, té 24 anys i en els últims anys ha encadenat diferents feines, bàsicament durant les temporades d´estiu, però encara que és massa aviat per fer valoracions, veu “bastant probable que si surt una feina estable” com a recepcionista d´hotel es quedi a Alemanya.
Dues noies més joves coincideixen en aquesta possibilitat. Elizabeth Murphy, de 18 anys, creu que “hi ha més futur allà”, i després de cursar un cicle mitjà d´infermeria a Palamós ara es vol matricular a la branca de cuina a Mindelheim. Una altra aspirant, Ainhoa de la Poza, de 19, admetia que tot i les ganes “és una llàstima haver de marxar”, però afronta l´experiència com una oportunitat de compaginar l´aprenentatge d´un idioma, la consecució d´un altre títol formatiu –ara ja té el d´auxiliar administrativa– i la possibilitat de fer pràctiques amb una remuneració.
L´Ajuntament de Sant Feliu va contractar una professora d´alemany perquè els joves completessin una primera capbussada en un idioma que, per a tots, és totalment nou. El consistori inicialment planejava enviar només quatre joves a Mindelheim, però la convocatòria va tenir tant d´èxit que han estat més d´una vintena els que van iniciar el curs intensiu. Pel camí, però, alguns d´ells no s´han acabat de decidir a fer el pas per diversos motius, com ara la dificultat de l´idioma o el fet d´aparcar la seva vida per marxar tres anys a l´estranger.
En el curs, a banda d´incidir en l´ús oral de la llengua alemanya, els joves han rebut una preparació encarada a afrontar les entrevistes laborals que tots faran avui. Els que aconsegueixin places de treball en pràctiques retornaran uns dies a Sant Feliu i al juliol, altre cop a Mindelheim, continuaran aprenent l´idioma durant tot el mes. A l´agost faran un mes de vacances fins al setembre, en què començaran les classes del curs (20% de la càrrega lectiva) i les pràctiques (el 80% restant). A banda de la retribució mensual, les empreses que contractin els joves es comprometen a pagar-los diversos passatges d´anada i tornada perquè visitin la família periòdicament.