Contra les ingerències als municipis

Contra les ingerències als municipis

Segons Informa El Punt Avui El món local gironí s’oposa frontalment a la reforma que proposa l’Estat de les administracions locals i no volen que se’ls utilitzi com a cap de turc del gran endeutament estatal. Aquest va ser el sentiment general que van expressar, ahir, vuit alcaldes de les comarques gironines, en l’esmorzar col·loqui Els municipis davant l’administració local i en què també van participar el secretari de Cooperació i Coordinació d’Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler. En el debat, organitzat per la publicació alcaldes.eu, El Punt Avui i Televisió de Girona, els alcaldes van coincidir en veure la nova llei de Madrid “com una clara ingerència en les competències municipals” i en la poca eficiència que pot suposar la nova normativa presa des del desconeixement de la realitat catalana. a llei de governs locals que impulsa la Generalitat pretén frenar la intromissió estatal,i així ho confien des dels consistoris. Joan Cañada va ser contundent en afirmar que l’Estat vol presentar l’administració local com a mala gestora” i “falsament ineficaç”.

Les xifres rebaten aquesta imatge esbiaixada. Cañada va palesar que “els ajuntaments només suposen un 4% de l’endeutament, enfront del 53% que ve generat per l’Estat”. Per això, concloïa que “el món local no és causant dels problemes econòmics de l’Estat i el món català encara menys”. En aquesta línia, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assenyalar que “el món local català és deliciosament sanejat i aquesta fotografia cal tenir-la present davant aquest procés recentralitzador i uniformitzador de l’Estat”.

El també alcalde de Castell-Platja d’Aro, Joan Giraut, té clar que “qualsevol canvi es faci tenint presents la proximitat i l’eficiència”, i es va mostrar preocupat per “la invasió de competències”. Carles Pàramo, alcalde de Roses, també va ser taxatiu en expressar que “la llei és inaplicable i no té sentit”, i va qualificar de “bajanada” la proposta estatal, que vulgui atribuir tots els serveis a la Diputació. L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va evidenciar les voluntats “perverses” de la llei i lamenta la “nul·la empatia i capacitat d’escoltar per part de l’Estat als que coneixem el món local”. Això sí, Felip va admetre que “cal fer endreça aquí amb la llei de governs locals”.

L’assessor d’alcaldes.eu, Joan Sala, va ser molt crític amb la llei: “Fa la sensació que ho fan per justificar alguna cosa davant de Brussel·les.”

Diversos alcaldes, entre ells el de Bescanó, Xavier Soy, van recordar que els pobles petits i mitjans “vivim en primera persona els problemes socials, perquè la gent va a trobar a l’alcalde i el regidor” i pronostica “un fracàs” d’una llei per tot el territori. Soy i també l’alcalde de Begur i president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, van apostar per “mancomunar serveis de pobles petits i mitjans per garantir bon servei als ciutadans” i el paper important que han de tenir els Consells Comarcals. Igual de categòric va ser l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, que va atribuir la gestació de la reforma estatal a la “covardia de gent que no ha estat alcalde, perquè ho decideixen a 700 quilòmetres, però nosaltres som l’administració més propera i quedem lligats de braços”.

Un altre punt que va introduir l’alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, va ser la necessitat que “qualsevol reforma serà sempre incomplerta si no es resol el finançament de les entitats locals”.

El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va reclamar facilitats als empresaris. També va apostar perquè Girona sigui una prova pilot en la “simplificació i harmonització dels ajuntaments”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.